Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 23:00

Parlament v Londonu zagrizel v dogovor o brexitu, glasoval bo čez teden dni

Brexit
Foto © Pixabay

V parlamentu v Londonu so začeli petdnevno razpravo o dogovoru o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Odločanje bo sledilo prihodnji torek. Za zdaj kaže, da dokument ne bo prejel zadostne podpore, ne nasprotujejo mu le opozicijski, ampak tudi koalicijski poslanci. V vladi Therese May vseeno ostajajo optimistični, kot opozarjajo, alternative praktično ni.

Razprava o dogovoru o brexitu se je začela z nekajurno zamudo. Pred tem so poslanci ekipi Mayeve zadali pomemben udarec v tem odločilnem času. Prvič v zgodovini so vlado spoznali krivo nespoštovanja parlamenta. Zakaj? Ni jim predstavila vseh pravnih mnenj o dokumentu, ki ga je dorekla z Brusljem. To naj bi zdaj storila že v tem tednu.

Mayeva je v svojem nagovoru spomnila, da je treba izpolniti voljo državljanov, ki so pred dvema letoma odločili, da želijo zapustiti povezavo. "Zagotoviti moramo brexit, ki spoštuje Britance in nas vodi v boljšo prihodnost zunaj Evropske unije." Nekateri želijo bližje odnose z Brusljem ali še en referendum, a Mayeva ocenjuje, da to ne bo poenotilo države. "Ta spor se vleče že predolgo, razjeda našo politiko in moramo razumeti, da smo v življenju odvisni od kompromisov."

Med nasprotniki brexita bi utegnilo pomembno vlogo igrati mnenje generalnega pravobranilca Sodišča Evropske unije. Manuel Campos Sanchez-Bordona je sporočil, da na Otoku skladno s pogodbo povezave še vedno lahko umaknejo napoved odhoda.

Na odločanje bi lahko vplivali tudi podatki o morebitni recesiji, če dogovor z Brusljem ne bo potrjen. Gibanje finančnih trgov bo tisto, na kar bo parlament v Londonu gotovo posebej pozorni. "Vpliv brexita bo v vsakem primeru negativen," je ob tem za naš radio poudaril ekonomist dr. Matej Lahovnik. Opozoril je, da Evropska unija izgublja enega največjih gospodarstev. Dodatne težave bi pomenil neusklajen umik Združenega kraljestva, kar bi najbolj občutili ljudje, ki delajo na Otoku, in Britanci, ki delajo drugod v povezavi. Brexit se bo po besedah dr. Lahovnika poznal tudi na gospodarski rasti, najbolj seveda v državi, ki se je odločila oditi, a vplivu se ne bodo mogle izogniti niti njene sosede, posredno pa tudi Slovenija, čeprav je odvisna predvsem od gospodarske rasti svojih ključnih izvoznih trgov, to so Nemčija, Francija, Italija in Avstrija. "Vsako ohlajanje globalne gospodarske rasti pomeni slabo novico za Slovenijo, saj je slovenska gospodarska rast močno odvisna od izvoza. Več kot 70 odstotkov bruto domačega proizvoda izvozimo. Vsaka slaba novica za naše tuje izvozne trge je na nek način slaba novica za nas. Lahko si samo želimo, da se bo z bexitom naredila pika in ne bo še kakšna država, posebej pomembnejša članica, razmišljala o izstopu iz Evropske unije," je bil jasen dr. Lahovnik. Pogovoru z dr. Lahovnikom o aktualnih temah, ki ga je posnel Alen Salihović, boste lahko prisluhnili v jutrišnjem Mozaiku dneva.

Ne spreglejte: