Ljubljana, torek, 19. marec 2019, 16:27

Novozelandska premierka: Raje izgovarjajte imena žrtev

Je streljanje na Nizozemskem odgovor na teroristični napad na mošeji v Christchurchu na Novi Zelandiji? Oblasti naj bi preverjale tudi to možnost. Spominu na 52 žrtev avstralskega skrajneža Brentona Tarranta so se medtem s polaganjem cvetja in prižiganjem sveč poklonili tisoči. Premierka Jacinda Ardern je med drugim napovedala spremembe orožarske zakonodaje.


Nizozemska žaluje za žrtvami streljanja na tramvaju v Utrechtu

Nizozemska žaluje. Zastave po državi visijo na pol droga v spomin na žrtve streljanja na tramvaju v Utrechtu, ljudje na mestu krvavega dejanja polagajo rože in vence. Policija preiskuje motiv napada, ki je terjal tri življenja in pet ranjenih. Izključena nista ne družinski spor ne terorizem.


Kako Frančišek spreminja najbolj ekskluziven klub na svetu?

Danes mineva 6 let od umestitve papeža Frančiška, ki je bil za 266. papeža izvoljen 13. marca 2013. Kako je v teh letih spremenil podobo Cerkve?


Muslimani in kristjani ljubijo Marijo

Na mednarodni papeški marijanski akademiji bo maja študijski dan o češčenju Marije v krščanstvu in islamu. Predsednik omenjene akademije p. Stefano Cecchin poudarja, da tako kristjani kot tudi muslimani Marijo ljubijo.


Papež si želi v Južni Sudan

Papež Frančišek je takoj po prihodu iz duhovnih vaj sprejel predsednika Južnega Sudana. Pogovarjala sta se o vsebini mirovnega sporazuma v državi, pa tudi o prispevku, ki ga Cerkev daje na vzgojnem in zdravstvenem področju. Sveti oče pa je izrazil željo, da bi se lahko odpravil v to afriško državo ter opogumil narod v procesu sprave in miru.


AVDIO: Postno dobro delo za uboge v JV Evropi

Slovenska karitas že dvanajsti post zapored zbira sredstva v akciji Ne pozabimo. Zbrane prispevke bo poslala v Bosno in Hercegovino, Srbijo, Makedonijo in Albanijo, na tamkajšnja podeželja, kjer se revščina iz leta v leto poglablja. Te ocene je s svojim pričevanjem za naš radio podkrepila tudi slovenska misijonarka v Albaniji s. Vida Gerkman.


Bodo žvižgači v Evropski uniji po novem bolje zaščiteni?

Evropska unija želi poskrbeti za boljšo zaščito tako imenovanih žvižgačev. Gre za ljudi, ki razkrijejo ali kršitev ali domnevno nepošteno, neetično, neprimerno ali nezakonito dejavnost organizacije, v kateri so bili zaposleni ali so še. Številni pri tem tvegajo povračilne ukrepe. Žvižgači so lahko pomemben vir informacij za novinarje. Njihove stanovske organizacije zato pozdravljajo ureditev na širši ravni.


Poljski šok: čudovita Čenstohova, pekel Auschwitza in vzpon k Usmiljenemu srcu

Lepo je romati, ker romar ima cilj. O vtisih z romanja na Poljsko smo prisluhnili v oddaji Petkov večer, ki jo je pripravila Alenka Žibert. V članku pa se bomo s fotografijami sprehodili po pestrem in bogatem programu.


AVDIO: Defilippis: Papež ima pogum povedati resnico o človeku

V Ljubljani se bo danes sklenilo zasedanje Zveze evropskih katoliških zdravniških združenj. Njen predsednik dr. Vincenzo Defilippis je za naš radio povedal, da je njihovo delo povezano s Cerkvijo in papeži, vplivajo pa tudi na delo komisij Evropskega parlamenta. V pogovoru pa smo ga povprašali predvsem o izzivu legalizacije evtanazije.


Evropski parlament podaljšal črni seznam nepoštenih trgovinskih praks

Evropski parlament želi odpraviti nepoštene trgovinske prakse v verigi preskrbe s hrano v Evropski uniji. Njihove posledice močno občutijo kmetje ter mala in srednje velika podjetja. Da v prihodnje ne bodo več vplivala na njihovo preživetje, bodo poskrbela nova pravila.


Novejše novice | Starejše novice