Ljubljana, petek, 14. december 2018, 16:25

Pogajalci v Katovicah bi utegnili podaljšati podnebno konferenco

Podnebna konferenca na Poljskem bi morala biti pri koncu. A lahko se zgodi, da bodo pogajalci iz vsega sveta v Katovicah ostali še kakšen dan, saj še niso našli skupnega jezika pri vprašanjih podnebne pomoči državam v razvoju in krepitve ambicij pri zmanjševanju škodljivih izpustov toplogrednih plinov. Knjiga pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez naj bi bila tako še daleč od oblike, ki bi pomenila uspeh.


Nahtigal: Poceni politične točke

Francoska policija je sinoči izsledila in ubila napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta. Našla ga je v četrti Neudorf, kjer je živel in ki je le nekaj minut vožnje od središča mesta. Islamska država je prek svoje propagandne agencije sporočila, da je bil eden od njenih borcev. Življenje v Strasbourgu se medtem vrača v normalne tirnice, dopoldne so znova odprli tudi božični sejem. A medtem ko je Katoliška Cerkev sinoči pripravila molitveno bdenje za žrtve napada in pozvala k enotnosti, so se na političnem področju znova razplamtele razprave o povezovanju migracij in terorizma.


Po referendumu irski parlament tudi z zakonom potrdi splav

Irski parlament je po majskem referendumu sprejel zakonodajo, ki v določenih primerih nerojenim jemlje pravico do življenja. Splav bo tako na Irskem omogočen do 12. tedna nosečnosti, ko je ogroženo življenje nosečnice oziroma ko bi nosečnost zelo poslabšala njeno zdravstveno stanje. Dovoljen bo tudi v primerih hudih nepravilnosti otroka, zaradi katerih bi lahko novorojenček umrl v obdobju prvega meseca po rojstvu.


Policija ubila napadalca iz Strasbourga

Francoska policija je izsledila in ubila napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta. Našla ga je v njegovi domači strasbourški četrti Neudorf. Ko so ga sinoči trije policisti specialne enote želeli nagovoriti, naj se jim preda, je začel streljati nanje, ti pa so streljali nazaj in ga ubili. Ko se je novica o smrti napadalca razširila, so prebivalci soseske spontano začeli prihajati na ulice in policiji po dveh dneh negotovosti naklonili dolg aplavz. Francoski notranji minister je za danes ob 11. uri napovedal vnovično odprtje božičnega sejma v alzaški prestolnici, ki velja za enega najbolj obiskanih v Evropi.


Karitas v Indonezijo pošilja 22.000 evrov

Slovenci so Indoneziji za pomoč po septembrskem uničujočem potresu in cunamiju podarili 22.000 evrov. Humanitarna sredstva bo tja poslala Karitas.


K9 o zniževanju stroškov rimske kurije

Osrednja tema tokratnih razprav sveta kardinalov so bile možnosti zniževanja stroškov v rimski kuriji. Po navedbah iz Vatikana si je predvsem nemški kardinal Reinhard Marx prizadeval za znižanje tekočih izdatkov, predvsem pri zaposlenih.


V Panamo januarja 200 tisoč mladih

Katoliška cerkev v Panami ocenjuje, da se bo svetovnega dne mladih v prihodnjem januarju udeležilo približno 200.000 mladih iz 155 držav po svetu. Teme tokratnega mednarodnega srečanja mladih bodo med drugim varovanje stvarstva in družbena pravičnost, migracije ter vloga žensk v družbi. Papež Frančišek se bo prireditve udeležil od 23. do 27. januarja.


AVDIO: Rahel drnec v boju proti podnebnim spremembam ne bi škodil

Poročali smo že, da naj bi podnebna konferenca v Katovicah prinesla tako imenovano knjigo pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez na področju boja proti segrevanju ozračja. Po približno tednu in pol so rokave zavihali pristojni ministri sodelujočih držav. Ob njihovem prihodu na Poljsko je bilo slišati, da je neusklajenega še ogromno besedila. Lahko se zgodi, da bo ob sklepu, ki je že skoraj tu, marsikdo razočaran. Obeta se namreč le politično besedilo, v katerem ne bo dovolj organizacijskih in operativnih napotkov, kako naj države postopajo za zmanjšanje izpustov.


Francoske oblasti po napadu poostrile varnostni nadzor

V Franciji velja najvišja stopnja nevarnosti zaradi terorističnih napadov. Več sto pripadnikov varnostnih sil pa še vedno išče strelca, ki je sinoči blizu božičnega sejma v središču Strasbourga na vzhodu Francije v streljanju ubil najmanj tri ljudi, še 13 pa jih je ranil. Streljanja je osumljen 29-letnik, ki je stari znanec policije in so ga že preiskovali kot morebitno teroristično grožnjo. Po navedbah prič naj bi med napadom vpli »Alah je velik«.


AVDIO: Nihče ni pričakoval preložitve glasovanja o dogovoru o brexitu

Veliki Britaniji se po zadnjem razpletanju dogodkov obeta trd odhod iz Evropske unije. Parlament v Londonu bi moral danes odločati o dogovoru z Brusljem, a je premierka Theresa May predlagala preložitev glasovanja. Začela je že dodatna posvetovanja z nekaterimi voditelji ostalih 27 članic povezave, z veliko večino bo govorila tudi na skorajšnjem vrhu, kjer vprašanje brexita sprva ni bilo v načrtu. Sporočila, ki se vrstijo, je ne morejo navdati z optimizmom.


Novejše novice | Starejše novice