Ljubljana, torek, 25. junij 2019, 13:53

Od trnja do zvezd

0:00
0:00
Versko in kulturno središče sv. Rafaela Sydney
Foto © Stičišče avstralskih Slovencev

Štefanovanje ima med našimi rojaki v Merrylandsu v Sydneyju v Avstraliji dolgoletno tradicijo. Ne praznujejo le godu prvega mučenca svetega Štefana, ampak se spomnijo tudi domovine Slovenije. Letos jih je obiskal tudi novi veleposlanik Jurij Rifelj.

P. Darko Žnidaršič, voditelj slovenskega misijona sv. Rafaela je opisal pripravo na božič. Z rojaki so se ob nedeljah zbirali v cerkvi in razmišljali ob adventnem vencu in njegovemu sporočilu. Na prvo adventno nedeljo je najmlajše obiskal Miklavž, v četrtek, 6. decembra, pa je bilo pri sveti maši za upokojence in bolnike tudi maziljenje, nato pa še kosilo.

Na tretjo adventno nedeljo, ki je tudi nedelja veselja, je bila v ospredju roza barva - taka je bila ena od sveč na vencu, enake barve pa tudi mašni plašč. Na četrto adventno nedeljo je bila v gosteh citratka Cita Galič s hčerko Katarino Van der Linden, ki je po maši pripravila glasbeni uvod v božično praznovanje.

Na sveti večer in na božični praznik je p. Darko maševal tako v Sydneyju kot v Wollongongu in Canberri. Obisk je bil razveseljiv.

Štefanovanje v Sydneyju
Štefanovanje v Sydneyju

Štefanovanje po besedah p. Darka poteka že 65 let. Pri maši so podoživljali besede nadškofa Stanislava Zoreta pri maši z domovino v ljubljanski stolnici. Na srečanju po maši pa je veleposlanik Jurij Rifelj v nagovoru ob slovenskem državnem prazniku, dnevu samostojnost in enotnosti, zaželel, da bi bili ti vrednoti vedno drža Slovencev.

Ne spreglejte: