Ljubljana, torek, 25. junij 2019, 14:26

Podprli manjšinski tisk

Občinska palača v Trstu
Foto © Wikipedia

Občinski svet v Trstu je v torek, 11. decembra 2018, izglasoval resolucijo v podporo slovenskemu tisku v Italiji, italijanskemu v Istri ter krajevnemu tržaškemu tisku. Dokument po eni strani izraža zaskrbljenost zaradi napovedanega krčenja sredstev za te medije, po drugi pa poziva tržaškega župana, naj pri vladi in parlamentu v Rimu posreduje, da bi to preprečili, poroča STA.

V besedilu so izrecno omenjeni Primorski dnevnik, Novi glas, tržaški škofijski tednik Vita nuova in dnevnik italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem La Voce del Popolo. Resolucijo jo je po pisanju spletne izdaje Primorskega dnevnika podprlo 28 občinskih svetnikov iz desnosredinske večine kot levosredinske opozicije, vzdržalo se je pet svetnikov, ki so predstavniki Gibanja petih zvezd, in sicer so nasprotovali vključitvi škofijskega tednika v besedilo.

Predstavniki vladajoče koalicije v Italiji, zlasti populističnega Gibanja pet zvezd, si prizadevajo za postopno ukinitev javnih prispevkov za založništvo, ki trenutno omogočajo izhajanje zlasti manjšim krajevnim časnikom in časnikom narodnih manjšin. Omenjeno gibanje je v pristojni parlamentarni komisiji v Rimu najprej vložilo, potem pa 3. decembra umaknilo popravek proračuna, ki bi za 90 odstotkov znižal prispevke za vse časopise, kar bi resno ogrozilo obstoj tiskovin slovenske manjšine v Italiji. Nasprotovanje predlogu so izrazile tudi slovenske organizacije v Italiji. Med drugim so predstavniki manjšine v ta namen opravili več srečanj v Rimu in spregovorili s zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, ki jim je izrazil podporo.

Vlada v Rimu zdaj napoveduje svoj popravek proračuna, na podlagi katerega naj bi v letu 2019 znižali prispevek za založništvo za 25 odstotkov, v letu 2020 za 50 odstotkov, v letu 2021 za 75 odstotkov, v letu 2022 pa naj bi ga popolnoma ukinili. Kar se slovenske manjšine v Italiji tiče, bi bil to hud udarec zlasti za Primorski dnevnik, ki iz naslova italijanskega zakona za založništvo črpa pomembno vsoto za svoje izhajanje

Ne spreglejte: