Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Marta Jerebič (foto: Rok Mihevc)
Marta Jerebič

Pregled domačih dogodkov od 21. do 29. decembra 2018

Slovenija | 29.12.2018, 07:00 Marta Jerebič

Tokratni pregled domačih dogodkov začenjamo s prazniki. Božične polnočnice so povsod napolnile cerkve. Po besedah nadškofa Stanislava Zoreta, ki je polnočno sveto mašo daroval v ljubljanski stolnici, je pomembno dejstvo, da je Jezus za čas svojega rojstva izbral čisto navaden čas. Ni čakal, da bi se vse razmere na svetu uredile. Tudi mi nimamo na voljo boljšega sveta in ne boljših ljudi. Če bomo čakali, da bodo okoliščine ugodne, bomo zamudili priložnost, da bi Kristusa prinesli svetu,« je spodbudil.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je poudaril, da Božje dete v jaslicah vsakemu od nas ponuja roko in nas vabi na skupno pot. Ali smo sposobni odpreti naša srca in prepoznati dar, ki nam je ponujen, pa je odvisno od nas.

Sicer pa so slovenski škofje v svojem skupnem božičnem voščilu povabili k življenju iz ljubezni, saj le to človeku prinaša mir, veselje in novo življenjsko moč. Ta božji dar našemu življenju daje nov smisel, so poudarili in spodbudili, naj dopustimo, da božično sporočilo ogreje, gane in ozdravi neštete rane, ki jih nosimo v sebi. Tako se bo v nas po Božjem dotiku začelo rojevati nekaj novega, lepšega in pristnejšega.

POLITIKA

V sredo smo praznovali dan samostojnosti in enotnosti. Osrednja cerkvena slovesnost je bila že prejšnji petek, ko je predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore daroval sveto mašo v ljubljanski stolnici. V pridigi si je zaželel, da bi bila Slovenija država svobodnih ljudi.

»V zadnjih letih se po Sloveniji spet začenja plaziti duh nesvobode, ki hoče izražanju misli, govoru in tisku ter še marsičemu nadeti uzde in plašnice, da določenih ideoloških, političnih usmeritev in propagand ne bi vznemirjala razmišljanja in vprašanja drugače mislečih. Svoboda na vseh področjih in prava demokracija lahko živi samo v dialogu.«

Da se ta sploh lahko začne, pa je treba imeti zanj trdne temelje in dovolj trdne zdravorazumske dokaze, sicer nam preti nevarnost sovražnega govora. Kot je še poudaril predsednik Slovenske škofovske konference, tudi na pravnost v naši državi še čakamo, saj kot je spomnil …

»Več kot 4 leta že čakamo, da bo izpolnjena odločba o financiranju zasebnih šol. Tudi tukaj je ustava jasna in enako jasna je odločba ustavnega sodišča. Vedno znova pa doživljamo poskuse določenih političnih smeri, da bi ta odločba ne bila izpolnjena. Če ni na dnevnem redu, smo slišali, da je to čisto politična odločitev, je bilo povedano.«

Tako kot apostol Pavel moramo tudi vsi mi kljubovati poskusom utišanja:

»Pavel je bil deležen nasprotovanja, preklinjanja, mi smo deležni obtožbe sovražnega govora, ovadb, grafitov, zasramovanja. Vendar ne smemo biti tiho. Kristjani se ne moremo odpovedati svobodi, za katero nas je osvobodil Kristus. Kristjani ne moremo utihniti, kajti tudi če bi mi utihnili, oznanilo ne bo umolknilo.«

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec je bil na osrednji državni proslavi v Cankarjevem domu kritičen do ekstremizma, pa če je levi ali desni.

Na sam praznik 26. decembra, pa so v uradu predsednika republike državni praznik znova počastili z dnevom odprtih vrat, pri čemer je predsednik Borut Pahor obiskovalce tudi nagovoril.

Poslanci SDS in SNS so prejšnji petek vložili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca zaradi nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega šolstva.

Šarec predlog ocenjuje „bolj kot poleno pod nogami kot pa resen institut“, glede na napovedi poslanskih skupin pa predlog nima realnih možnosti za uspeh.

Predstavniki policijskih sindikatov in vlade so v četrtek podpisali stavkovni sporazum. S tem so policisti končali več mesecev trajajočo stavko, sporazum pa jim prinaša boljši socialni in poklicni status.

Policisti bodo z novim letom pridobili še en plačni razred ter višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. Tisti, ki bodo v okviru projekta sodelovali pri varovanju schengenske meje in obvladovanju migrantskega toka, pa bodo deležni posebnih sredstev za povečan obseg dela.

Sindikat CSD Since 07 je preklical za 9. januar napovedano opozorilno stavko v centrih za socialno delo. Z ministrstvom za delo so namreč uspeli doseči dogovor glede reševanja kadrovske stiske v CSD. Med drugim je v letu 2019 predlaganih 73 dodatnih zaposlitev. 

KULTURA IN DRUŽBA

Včeraj smo obhajali spomin nedolžnih otrok, ki je od leta 2012 v Sloveniji tudi Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. Zavod Živim je pri sv. Jožefu pripravil spominsko sveto mašo za ozdravljenje po izgubi otroka v nosečnosti ali po njej. Pripravili jo bodo še 18. maja na Brezjah in 8. septembra v Turnišču. Sicer pa smo minuli teden končno dobili odgovor s strani Ljubljanskega potniškega prometa, zakaj je odstranil oglasne plakate Zavoda Živim s svojih avtobusov. Presenetilo nas je, ko so na LPP kot razlog navedli, da plakati vzbujajo nestrpnost.

Vendar pa na dodatna vprašanja, na kakšen način je oglas, ki spodbuja veselje do življenja, vzbujal nestrpnost, niso odgovorili.

Medtem pa se je oglasilo veliko ljudi, ki so Zavodu Živim izrazili podporo preko sporočil, donacij, molitve in konkretnih dejanj. Zadnje takšno dejanje je okrasitev avtomobilov z njihovimi plakati, magnetki in nalepkami, je povedala direktorica zavoda Darja Pečnik.

»'Če avtobus ne bo oglaševal vaših sporočil, bomo mi s svojimi avtomobili kot majhni avtobusi na tisoč koncih Slovenije oznanjali veselo novico', pravijo. Tako bomo skupaj širili Ljubezen, Spoštovanje, Dobroto, Pomoč«.

Vse to pa širi tudi sporočilo jaslic, ki si jih v teh dneh lahko marsikje ogledate tudi v obliki živih jaslic, pa tudi sporočilo pesmi Svete noči, ki je na sveti večer zabeležila 200 let, odkar so jo prvič zapeli na božič leta 1818 v cerkvi sv. Nikolaja v avstrijskem Oberndorfu severno od Salzburga. Skladba je postala stalnica božičnih praznovanj, pojejo pa jo v 300 jezikih in dialektih.

Da bi tudi tisti, ki so vsakodnevno materialno in socialno prikrajšani, doživeli del prazničnega upanja in veselja, poskrbijo škofijske Karitas. 24. decembra je brezdomcem v Ljudski kuhinji Betlehem v Mariboru praznično kosilo delil predsednik Slovenske Karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Omenimo še to, da te dni v Madridu v Španiji poteka evropsko srečanje mladih, ki ga taizejska skupnost pripravlja pod naslovom Romanje zaupanja na zemlji. Dogodka se udeležuje tudi 382 mladih iz Slovenije. Letošnja tema je gostoljubje.

ŠPORT

Odbojkarji ACH Volleyja so ubranili naslov pokalnega zmagovalca, potem ko so v velikem finalu premagali Calcit Volley. Za ljubljansko ekipo je to tretji pokalni naslov v zadnjih petih letih. So se pa pri Calcit Volley bolje odrezale odbojkarice, ki so prav tako tretjič postale zmagovalke odbojkarskega pokala v ženski konkurenci.

Timi Zajc in Urša Bogataj sta v nedeljo v Planici osvojila naslova državnih prvakov v smučarskih skokih, tekmo pa je prekinil nesrečen padec najboljše slovenske skakalke Eme Klinec, ki bo potrebovala operativno rekonstrukcijo vezi. Sezono je tako končala.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...