Ljubljana, torek, 16. julij 2019, 06:18

Cerkev v Sloveniji letos predvsem z mladimi

Mladi, veselje
Foto © Rok Mihevc

V Cerkvi na Slovenskem v letu 2019 pričakujemo imenovanje novega apostolskega nuncija in novega celjskega škofa, naslednika pa pričakuje tudi novomeški škof Andrej Glavan, ki je že lani dopolnil 75 let. Sicer pa je leto posvečenim predvsem mladim.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl v življenju njihove nadškofije izpostavlja letno srečanje duhovnikov celotne metropolije na Pohorju in pa delo z birmanci. Kot predsednik Urada za mlade in predsednik Slovenske Karitas poudarja tudi pomen povezovanja med starejšimi in mladimi. »Ker ti dve kategoriji: tako starejši kot mlajši so na nek način na stranskem tiru. Starejši, ker jih odrinejo – češ niste več potrebni, mladi pa nimajo izkušenj pa včasih taki in taki so in jih ne razumejo, pa jih odrinejo na stran. Papež pa ravno v tem vidi naš jutri, da pride do zaveze; da bodo starejši svoje znanje, izkušnje, modrost prenašali na mlade in mladi bodo lahko začeli prevzemati te naloge. Papež pravi: Ko starejši sanjajo, mladi prerokujejo

Prav mladim bo posvečeno tudi to leto, katerega vrhunec bo srečanje v Stični, po besedah ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta pa bo zaznamovano predvsem s posinodalno spodbudo papeža Frančiška o mladih. »To bo potem zaznamovalo tudi pastoralni poudarek prihodnjega leta, ki bo namenjeno pastorali mladih – na nek način načrtovanju in potem v letu 2019/20 tudi, to ni še čisto izoblikovan način, ampak verjetno slovenska sinoda mladih ali nekakšen misijon mladih: skratka, da bi potem ta sinoda začela roditi sadove v našem prostoru Cerkve in tudi družbe.«

Sicer pa bo leto 2019 po besedah nadškofa Zoreta zaznamovano tudi z nadaljevanjem postopka za beatifikacijo slovenskih mučencev, ki so bili žrtve komunizma in nacizma. »To bo tudi čas, ko bomo morali s to sedanjo vladno garnituro poskušati iskati odgovore na vprašanja, ki so odprta. In vem, da bo ta pogovor, ta dialog, zelo zahteven, zelo težak«, je še dejal nadškof Zore, ki še poudarja, da izzivov za prihodnje leto ne manjka, obenem pa se veseli novih srečanj z ljudmi »kjer človek v resnici doživlja tisto občudovanja polno besedo, kako je naša vera lepa«.

V koprski škofiji letos ne načrtujejo posebnih novosti, si bodo pa prizadevali okrepiti mrežo Karitas, nadaljevali bodo s preureditvijo župnij s pravne strani in si še naprej prizadevali za transparentno poslovanje.

Ne spreglejte: