Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
13. slovenska vlada (foto: Rok Mihevc)
13. slovenska vlada

AVDIO: Opozicija o pretirani radodarnosti vlade in izključevanju

Slovenija | 18.12.2018, 18:02

Nepisano pravilo v politiki pravi, da naj bi vsako oblast pričakalo sto dni miru. Za vlado Marjana Šarca se ta čas izteka. V koaliciji poudarjajo, da so takoj zagrabili za delo in so z minulimi meseci zadovoljni. Tudi zadnja javnomnenjska raziskava kaže, da premier in ministrska ekipa puščata dober vtis pri skoraj polovici prebivalstva. V opoziciji menijo drugače. Med drugim opozarjajo na pretirano radodarnost, ki bi nas utegnila kaznovati ob morebitni novi finančni in gospodarski krizi. Skrbijo jih tudi poteze, ki temeljijo na izključevanju.

Tako v LMŠ kot v SD ocenjujejo, da aktualna vlada ni imela privilegija v obliki stotih dni miru. Politični analitik Mitja Iršič se ne strinja. "Po mojem mnenju je imela še preveč miru. Glede na to, kako so jo koalicijski partnerji izigrali, je bila opozicija presenetljivo potrpežljiva. V teh prvih stotih dneh je bila kar zgledno zadržana." Po Iršičevem mnenju so v opoziciji resno zaropotali le ob Šarčevih navodilih državnim podjetjem, kje smejo oglaševati, z izgovorom boja proti sovražnemu govoru. Ob tem omenja še grožnjo z ustavno obtožbo, potem ko je aktualna vlada nakazala, da ni pripravljena urediti financiranja zasebnega šolstva. "To sta eklatantna primera, ko je bila na preizkušnji pravna država in je opozicija morala povzdigniti glas. Drugače ne bi bila opozicija."

Tudi mediji so bili, tako Iršič, do premierja in njegove ministrske ekipe prizanesljivi. "Levo usmerjeni mediji so o njem pisali izrazito pozitivno. Verjetno so v njem spoznali neko konsolidacijo levice v skupnem boju proti desnici."

V SMC ne morejo mimo nekaterih prerivanj med koalicijskimi strankami, a so zadovoljni, da so se ustavila. Iršič se ob tem ne more znebiti občutka, da so nekatere napetosti, med drugim med SAB in DeSUS zaradi upokojencev, le prefinjena predstava za javnost. Tudi vloge Levice ne gre zanemariti. "Od Levice je bilo pričakovati dvojno igro. To ni presenečenje. Prisvaja si zasluge za populistične gasilske ukrepe, po drugi strani se distancira od neprijetnih, ki jih njeni volivci ne bi požegnali."

V opoziciji so do dela vlade v prvih stotih dneh kritični. "Ta vlada je do zdaj v prvih stotih dneh razdeljevala tisto, kar še ni ustvarjeno. Nič pa pravzaprav ni naredila, da bi lahko državljani videli, v kateri smeri bo delovala," opozarja vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. "Dozdajšnje delo vlade ne ocenjujemo kot pozitivno. Težko rečemo, da je uspešno izpeljala projekte, ki si jih je do zdaj zastavila. Če beremo koalicijsko pogodbo, se spomnimo obljub iz predvolilnih soočenj… Ni jih videti v njihovih dejanjih. Glede na to, da gre za reciklirano vlado, večina ministrske ekipe je iz prejšnjega mandata, je to še toliko slabša popotnica," je jasen vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

Iršiču se zdi, da aktualna vlada krmi ladjo proti čerem, ki so že na vidiku. "Vizije za spopad z izzivi današnjega časa na žalost ne vidim."

Pogovoru s političnim analitikom Mitjem Iršičem boste lahko prisluhnili v četrtkovem Mozaiku dneva ob 18.30.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...