Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 13:26

10 let Rahelinega vrtca – hiše otrok Montessori

Župnija Preska
Foto © Župnijski zavod sv. Janeza Krstnika v Preski

Župnijski vrtec župnije Preska, Rahelin vrtec - hiša otrok Montessori praznuje 10. obletnico delovanja. Obiskuje ga 66 otrok, zanje pa skrbi 9 vzgojiteljev. Slovesno sveto mašo v tamkajšnji župnijski cerkvi bo ob 17h daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, sledila bo akademija.

Vrtec v vzgojno-izobraževalnem prostoru glede na število otrok po eni strani zaseda majhno mesto, po drugi pa veliko, saj kot župnijski vrtec živi v krščanskem duhu, pravi njegov direktor Matevž Vidmar, ki obžaluje, da se s strani javnih ustanov do njih širi nek strah: »kar je povsem brezpredmetno, saj smo zasebni vrtci, katoliški pa še posebej, povečini manjši, zato je nek strah pred konkurenco odveč.«

In kakšno mesto zasedajo v cerkvenem prostoru? »Glede na to, da je bilo lansko pastoralno leto prenosa vere v družini od krsta do obhajila, smo ravno katoliški vrtci tisti, ki obsegamo to obdobje pastorale. Seveda pa bo v prihodnje treba razmisliti, da katoliški vrtci, ki delujejo večinoma pod okriljem župnij ne bodo v breme župnikom, pač pa da si jim bo omogočilo, da bodo v njih opravljali svoje duhovniško poslanstvo, medtem ko bomo laiki poskrbeli za ostale reči in seveda živeli v duhu koncila tudi svoj laiški apostolat in poklicanost,« je še povedal direktor Rahelinega vrtca -hiše otrok Montessori v Preski.

Ne spreglejte: