Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:59

Kdaj nova lastovka slovenske pomladi?

Zastava Republike Slovenije
Foto © ARO

"Kmečki stan je bil tokrat avantgarda. Sprožil je plaz, ki ga ni bilo mogoče ustaviti."

Slovenska ljudska stranka je v minulem tednu z akademijo v Unionski dvorani v Ljubljani zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, Slovenske kmečke zveze. Slavnostni govornik je bil prvi predsednik zveze Ivan Oman, ki je opozoril na okoliščine, kot je sam poudaril - kmečkega punta 12. maja 1988 - prve lastovke slovenske pomladi. Strankam, ki so se kmalu zatem povezale v Demos, pa je predlagal sodelovanje, saj samo to lahko prinese novo pomlad.

Ivan Oman ob 30. obletnici SKZ

Predsednik SLS Marjan Podobnik je na akademiji dejal, da je stranka po zadnjem kongresu znova enotna, hkrati pa pripravljena na nove izzive. Predvsem si želijo zavzemati za kmete in presegati ideološke delitve. V tem duhu je izzvenel tudi nagovor Ivana Omana, ki je najprej povedal: »V tej dvorani je bil storjen prvi korak v novo ero slovenske zgodovine.« Spomnil je na 12. maj 1988, ko je bila ustanovljena Slovenska kmečka zveza, na kar odslej opozarja tudi spominsko obeležje. »Kmečki stan je bil tokrat avantgarda. Sprožil je plaz, ki ga ni bilo mogoče ustaviti.« Osvetlil je nekatere dogodke in okoliščine iz časa nastajanja prve demokratične stranke. Komunistična partija je pristala na politični pluralizem, se odpovedala revoluciji in se prelevila v socialno demokracijo.

Ivan Oman je posebno pozornost namenil prihodnosti, se zavzel za gospodarski liberalizem, konservativno politiko in upoštevanje načela subsidiarnosti, kar naj bi vodilo do Slovenije, kot »smo jo izglasovali na plebiscitu«. Zaželel je, da bi v Sloveniji leva in desna opcija normalno sobivali in bi vladali konkurenčni odnosi, a Bog ne daj sovražni. O pomladni opciji pa je dejal: »Lepo je in koristno je, da stranke slovenske pomladi gradijo med sabo vendar neko novo zaupanje in lahko smo veseli, da stranke ljudske in krščanske demokracije stopajo vse bolj z ramo ob rami. To bo privabilo novo lastovko slovenske pomladi.« Temu je pritrdil tudi predsednik NSi Matej Tonin in dodal: »Zmagali bomo, ko bomo znova postali vir upanja.«

Ne spreglejte: