Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 23:01

Koprska občinska volilna komisija je zavrnila ugovora Popoviča in Bržana

Volitve
Foto © Janez Platiše

Koprska občinska volilna komisija je v celoti zavrnila ugovora Borisa Popoviča in Aleša Bržana v zvezi z nepravilnostmi v drugem krogu lokalnih volitev. Predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur je pojasnil, da se je število glasov spremenilo, ne pa tudi izid, tako da Bržan ostaja zmagovalec lokalnih volitev v Kopru.

Poleg ugovora Popoviča, ki je zahteval ponovno štetje vseh glasov na vseh voliščih, je tudi Bržan vložil ugovor zaradi neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki. Čeprav izid ostaja isti, se je razlika v številu glasov med kandidatoma spremenila, in sicer rahlo v prid Bržana. Kako je do tega prišlo pa Senčur pravi: »Ker smo pretresali navedbe iz ugovora, da smo te navedbe lahko preizkusili, pa so morali opraviti tudi štetje na enem od volišč.« Senčur je pojasnil, da imata oba vložnika ugovorov možnost pritožbe na občinski svet. Nato pa obstaja še možnost pritožbe na upravno sodišče.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je poudaril, da so z ugovorom dokazali, da so napake mogoče. Popovič naj bi se zdaj pritožil na odločitev volilne komisije, Matoz pa je pojasnil, da v kolikor so bile ugotovljene nepravilnosti pri delu volilnih odborov takšne, da bi lahko vplivale na izid volitev, bi volilna komisija morala razveljaviti izide posameznega volišča, ne pa kar sama popravljati izide.

Ugotovljeno je namreč bilo, da najmanj enemu volivcu ni bilo omogočeno glasovanje na domu. Najmanj ena oseba ni mogla glasovati, na več voliščih pa sta se število glasovnic, ki jih je prejel volilni odbor, in število oddanih glasovnic na dan volitev, razlikovala.

Na volišču Bela Cerkev v občini Šmarješke Toplice bodo volitve ponovili

Občinska volilna komisija v Šmarjeških Toplicah pa je medtem za 16. december razpisala ponovne volitve na volišču Bela Cerkev. Tam so bile ugotovljene določene nepravilnosti. Prvi rezultati volitev za župana v Šmarjeških Toplicah so pokazali, da imata tako Marjan Hribar kot Bernardka Krnc vsak po 1016 glasov, po pritožbi pa je občinska volilna komisija še en glas priznala Hribarju, končna odločitev pa bo zdaj znana 16. decembra.

Ne spreglejte: