Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 14:37

Okrogla miza Kaj je dom? v Baragovem zavodu v Novem mestu

V torek je potekala že tretja okrogla miza na temo migracij in razvoja v okviru projekta ozaveščanja MIND, ki ga izvaja Slovenska karitas ob podpori Evropske unije in Ministrstva za zunanje zadeve. Z ozaveščanjem skušajo spodbuditi razmislek in širše razumevanje, zakaj so nekateri ljudje prisiljeni zapustiti svoj dom. Na Slovenski karitas pri tem izhajajo iz dolgoletnih izkušenj in spoznanj pri razvojni pomoči v Afriki in na Balkanu ter pomoči žrtvam trgovine z ljudi.


VIDEO: Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjaki o pogojih za finančno razvito Slovenijo

Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjaki po izboru portala Tax-Fin-Lex - Ivan Simič, Marjan Odar in Klemen Jaklič - so na podelitvi priznanj spregovorili o pogojih, ki bi morali biti izpolnjeni, da bi Slovenija postala finančno razvita. Menili so, da je pred državo veliko izzivov, vlada pa se je dela lotila na napačnem koncu.


AVDIO: Ideja o Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni je ugasnila

Ugibanj ni več. Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo ugasnil. Minister za zdravje Samo Fakin je sporočil, da bo vladi predlagal njegovo ukinitev. Program obravnave otrok s srčnimi boleznimi vidi kot samostojno organizacijsko enoto znotraj ljubljanskega kliničnega centra. Naši največji bolnišnici je tako tudi uradno dal možnost popravnega izpita, kar je v zadnjih tednih večkrat nakazal.


10 let Rahelinega vrtca – hiše otrok Montessori

Župnijski vrtec župnije Preska, Rahelin vrtec - hiša otrok Montessori praznuje 10. obletnico delovanja. Obiskuje ga 66 otrok, zanje pa skrbi 9 vzgojiteljev. Slovesno sveto mašo v tamkajšnji župnijski cerkvi bo ob 17h daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, sledila bo akademija.


Verica Trstenjak zapušča Sodni svet

Profesorica za evropsko pravo dr. Verica Trstenjak z 31. decembrom odstopa kot članica Sodnega sveta. To je potrdila tudi za Radio Ognjišče. V odstopni izjavi, ki jo je naslovila na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Dejana Židana in predsednico sodnega sveta Barbaro Nerat opozarja, da je sodni svet ustavna institucija in da trenutni položaj v praksi, po njeni oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela.


NSi kritična do vladne zamrznitve transferjev za posameznike in gospodinjstva

Odbor državnega zbora za finance bo danes obravnaval predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. S sprejemom se mudi, saj morajo biti predlagane rešitve uveljavljene najpozneje do konca leta, da bo nato izvrševanje proračuna za leto 2019 lahko nemoteno steklo. V NSi so kritični, ker bo vlada zamrznila transferje posameznikom in gospodinjstvom kar bo po besedah poslanca Jožeta Horvata prizadelo tudi družine. V ustanovi Anin sklad so zato vlado pozvali k dolgoročni politiki na tem področju.


Sprejem dogovora o migracijah spremljajo tudi protesti v Ljubljani

V maroškem Marakešu so članice Združenih narodov potrdile globalni dogovor o migracijah. Ta je razdelil evropske države in slovensko javnost. Nekaj več kot deset držav med njimi večinoma evropskih pa tudi ZDA, ni pristopilo k dogovoru, saj enači nezakonite in zakonite migracije. To trdijo tudi v slovenski opoziciji, ki je vlado pozvala k odstopu od dogovora ter napovedala referendum.


Kdaj nova lastovka slovenske pomladi?

Slovenska ljudska stranka je v minulem tednu z akademijo v Unionski dvorani v Ljubljani zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, Slovenske kmečke zveze. Slavnostni govornik je bil prvi predsednik zveze Ivan Oman, ki je opozoril na okoliščine, kot je sam poudaril - kmečkega punta 12. maja 1988 - prve lastovke slovenske pomladi. Strankam, ki so se kmalu zatem povezale v Demos, pa je predlagal sodelovanje, saj samo to lahko prinese novo pomlad.


Pregled domačih dogodkov od 30. 11. do 7. 12. 2018

Vstopili smo v adventni čas, še posebej otroci pa so se razveselili prihoda sv. Miklavža. Na političnem prizorišču so bile v soju žarometov občine, v katerih je potekal drugi krog volitev, znova pa je prišlo do pretresov na področju otroške kardiokirurgije. Sindikati javnega sektorja in vlada so podpisali stavkovne sporazume in dogovor o plačah, na Pokljuki pa se je začela nova sezona svetovnega biatlonskega pokala.


Ekonomist Lahovnik o aktualnih gospodarskih zadevah

V pogovoru z ekonomistom in profesorjem dr. Matejem Lahovnikom smo se pogovarjali o dvigu plač v javnem sektorju, dvigu minimalne plače, kandidatu za guvernerja Banke Slovenija Boštjanu Vasletu, nihanju Bitcoina, izstopu Katarja iz agencije Opec in o vplivu Brexita na gospodarstva v EU.


Novejše novice | Starejše novice