Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 16:59

Kovšca: Obletnica vižmarskega tabora priložnost, da se pogled obrne k vrednotam, ki narod povezujejo

V Vižmarjah je potekala slovesnost ob 150-letnici vižmarskega tabora. Dogodek je bil izpeljal po častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. »Morda smo Slovenci danes razdeljeni celo bolj kot kadarkoli prej. Posledično naši cilji niso jasni in je naša prihodnost negotova. Zato je obeležitev 150 letnice Vižmarskega tabora tudi dragocena priložnost, da obudimo taborskega duha in pogled obrnemo k vrednotam, ki nas kot narod povezujejo in ne delijo,« je dejal v nagovoru predsednik Kovšca.


AVDIO: Kaj imata skupnega piramida in Slovenija?

17. maja 2019, bo minilo 150 let od vižmarskega tabora. Gre za pomembno obletnico, saj tabor v Vižmarjah predstavlja največjega med vsemi, ki so bili izpeljani, po zbranih ocenah se ga je udeležilo 30.000 ljudi. Tabori pred 150-imi leti so bili množična narodnopolitična zborovanja z zahtevo po temeljnih narodovih pravicah. Dogodek se bo jutri na ploščadi pred Osnovno šolo Vižmarje-Brod začel ob 19.30.


Karitas: Število ljudi, ki se preselijo v Slovenijo, je skoraj enako številu izseljenih

Slovenska karitas je izdala publikacijo o povezanosti migracij in razvoja v Sloveniji.


P. Maksimiljan File novi opat v Stični

Za 58. stiškega opata je bil danes izbran pater Maksimilijan File, so sporočili cistercijani iz Stične. Izhaja iz župnije Kranjska Gora, po končani osnovni šoli je odšel v Malo semenišče v Vipavi, kjer je šolanje nadaljeval na takratni Srednji verski šoli.


Tabor SLS združil 3000 članov in simpatizerjev

Približno 3000 članov in simpatizerjev SLS se je zbralo na tradicionalnem strankinem taboru v Krškem, ki je bil skoraj v celoti v znamenju bližajočih se volitev v Evropski parlament. Predsednik Marjan Podobnik je v nagovoru zbrane pozval k prevzemu odgovornosti in glasovanju. »Odločamo namreč mi, ne nekdo drug,« je dejal.


Ob dnevu medicinskih sester pozivi k ureditvi razmer v zdravstveni negi

»Čeprav smo že dolgo del 21. stoletja, imamo na področju zdravstvene in babiške nege še vedno občutek, kot da smo ostali v preteklosti,« so pred 12. majem, mednarodnim dnevom medicinskih sester, dejali v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Ta ugotavlja, da politika ne stori ničesar za kakovost, varnost, humanost in pošteno plačilo dela zaposlenih v negi, posledično pa za zdravje vseh nas.


Srečali so se člani osamosvojitvene vlade

V Ljubljani so se zbrali člani prve slovenske vlade, ki je bila imenovana 16. maja 1990. Njen takratni predsednik Lojze Peterle je dejal, da ga veseli, da se s srečanji spominjajo časov osamosvajanja. Prvo vlado je oblikovala koalicija Demos.


SDS vložila interpelacijo zoper ministra Erjavca

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje, je na novinarski konferenci povedal poslanec Žan Mahnič.


Gradimo na evropskih koreninah in mir utrjujmo z evangelijem

Mir ni samoumeven. A omogoča ga Evropska unija. Njeni zametki segajo v današnji dan leta 1950, ko je Robert Schuman predstavil deklaracijo o sodelovanju med narodi stare celine. Sprva je bilo osredotočeno na gospodarstvo, pozneje je dobilo še politično dimenzijo. 9. maja zato zaznamujemo dan Evrope, ob tej priložnosti se vrstijo različne prireditve. V Sloveniji letos sovpadajo s praznovanjem 15. obletnice vstopa naše države v povezavo.


Lahko interpelacija Erjavca odnese vlado?

Usoda ministra za obrambo Karla Erjavca po napovedani interpelaciji s strani SDS, ostaja negotova. V bran so mu stopili le v njegovi stranki DeSUS, v drugih strankah pa so za zdaj zadržani. Politični analitik in urednik portala Domovina.je Rok Čakš meni, da ni prav verjetno, da se bo Erjavec moral posloviti. Če se bo to zgodilo, pa obstoj vlade po njegovi oceni ni nujno ogrožen.


Novejše novice | Starejše novice