Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 13:09

Papež: V letu 2019 vsaj 5 mednarodnih potovanj

Papež gre na letalo
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek ima za letošnje leto napovedanih že 5 mednarodnih potovanj. Med odmevnejšimi dogodki bo tudi februarsko srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc, ki bodo govorili o spolnih zlorabah v Cerkvi.

Papež Frančišek se konec januarja odpravlja v Panamo, kjer se bo udeležil svetovnega dneva mladih.

»Želim si, da bo papež mladim na Svetovnem dnevu mladih v Panami povedal več konkretnih usmeritev za to, kako se bo živelo v Cerkvi z mladimi po sinodi. Papež mladim pogosto svetuje, da naj imamo pogum: na SDM v Krakovu nam je dejal, da naj gremo iz naših kavčev v življenje, v letošnji poslanici mladim pa, da naj s pogumom raziskujemo svojo notranjost. Mogoče pričakujem to, da nas bo v Panami še nekoliko bolj usmeril, kako konkretno naj mladi živimo s pogumom, da ne bo ostalo le pri besedah, ampak bodo storjena tudi dejanja,« je povedala koordinatorica za mednarodno sodelovanje na SKAM-u, Špela Pucelj.

Papež bo nato v začetku februarja odpotoval še v Združene arabske emirate, konec marca v Maroko, v začetku maja mudil v Bolgariji in Makedoniji, v drugi polovici leta 2019 pa namerava odpotovati še na Japonsko in Madagaskar.

Že leto 2018 je bilo zaznamovano s spolnimi zlorabami, februarja bo na to temo v Vatikanu srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc.

»Dejstvo je, da je Cerkev na področju varovanja mladoletnih že veliko naredila, velike korake in ti koraki, vsi ti postopki kažejo svoje sadove. Seveda pa bo potrebno narediti še več. Verjamem, da bomo v Rimu govorili o možnostih, kako na tem področju doseči še več varnosti za vse vse ranljive osebe,« je za naš radio povedal predsednik slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Ne spreglejte: