Ljubljana, ponedeljek, 19. avgust 2019, 16:06

Koruptivnega ravnanja ljudje ne kaznujejo

dr. Bojan Dobovšek
Foto © ARO

Včeraj je bil mednarodni dan boja proti korupciji. Slovenija ima na tem področju še vedno veliko izzivov, po indeksu zaznave korupcije smo med 61-imi državami na 34. mestu. Glavni problem v Sloveniji je po besedah profesorja na Fakulteti za varnostne vede sistemska korupcija, in sicer »prav na vplivanju na zakonodajo, ki je v korist ozkega kroga ljudi, ne pa tistih, ki bi jo potrebovali, in pa kadrovanje, ko zasedejo najvišja mesta ljudje, ki nimajo pogojev, referenc in kariere na tem področju, zato institucije ne delujejo, kot bi morale«.

O Komisiji za preprečevanje korupcije pa Dobovšek pravi, da je bila zelo dobro zamišljena. »Prvi zakon je bil zelo dober, lahko bi se ga samo nadgradilo. Rekli so, da je brezzobi tiger, ampak imel je še kako močne zobe, samo tistim, ki je omogočal korupcijo, je bil v napoto. Šli so v spremembo zakona in so nekako naredili komisijo invalidno. Vrniti se moramo za mizo in graditi na zakonu, kot je bil na začetku. Da bo to postala institucija, ki odloča o najhujših oblikah korupcije. Posledice bodo tudi na odškodninske in položajske, da takšen človek ne more zasesti več položaja, pri nas je ravno obratno, zasedajo boljše ali enake položaje v drugi instituciji.«

KPK začenja teden boja proti korupciji, v okviru katerega bo na več dogodkih obveščala o pomenu spopadanja s korupcijo in njenega preprečevanja. Pripravila je tudi usposabljanje za novinarje, ki so se lahko seznanili s potekom postopka pred komisijo ter z institutoma lobiranja in nasprotja interesov. Pripravila bo tudi razpravo o dovoljenem in nedovoljenem vplivanju politike na vodenje in upravljanje zdravstvenih zavodov preko imenovanj in razreševanj predstavnikov v svetih zavodov.

 

Ne spreglejte: