Ljubljana, nedelja, 15. september 2019, 09:43

svetniski.kandidat.si

Človek po katoliški teologiji ni sam na svetu. Povezan je z mnogimi svetniki.


Tvegaj življenje za Gospoda, je vabil molitveni dan za duhovne poklice

Tvegaj življenje za Gospoda! Ta poziv je bil v središču molitvenega dne za nove duhovne poklice ter svetost in stanovitnost vseh tistih, ki so že odgovorili na Božje povabilo. Srečanja so pripravili po vseh slovenskih škofijah. Poseben program je bil namenjen ministrantom, strežnikom in strežnicam. Ponekod so ob tej priložnosti bogoslovce oziroma odrasle može sprejeli med kandidate za diakonat, prezbiterat in stalni diakonat. Srečanja so med drugim spodbudila k premisleku o prispevku vsakega od nas k skupni prošnji za delavce v Gospodovem vinogradu.


VIDEO: Papež za globalni vzgojni dogovor

Kakšna prihodnost čaka človeštvo, če ne bo poskrbelo za vzgojo generacij, ki prihajajo? Potrebujemo osebe, ki bodo hotele služiti skupnosti, meni papež Frančišek. Za to predlaga način, na katerega bi oblikovali bolj vključujočo družbo in okrepili solidarnost v svetu. Prvi korak na poti do tega cilja pa je po njegovih navedbah ustanovitev globalnega vzgojnega zavezništva.


Papež slovenskim bogoslovcem: Molitev, delo, pokora … in potica

V Rimu se izteka dvotedenski vzgojno-izobraževalni program za bogoslovce 2. in 5. letnika ljubljanskega semenišča. Skupina bogoslovcev se je z vodstvom semenišča v sredo udeležila papeževe splošne avdience, kjer se je s Frančiškom tudi osebno srečala.


Pravijo mi, da sem komunist, govorim pa iste stvari kot Janez Pavel II.

Kritike papeža, razkoli v Cerkvi, otroci kot bogastvo, vtisi s potovanja. To so glavne teme, o katerih je papež govoril na letalu, ko se je včeraj vračal z afriške turneje. Z novinarji se je zadržal kar uro in pol.


Kresovi v protest proti volkovom

V petek zvečer bodo po celotni Evropi v znamenje protesta in kot opozorilo politikom zagoreli kresovi. Z njimi bodo kmetje poskušali javnost opozoriti na nevzdržne razmere za živinorejo in še posebej rejo drobnice, do katerih je privedla brezglava evropska politika zaščite volkov in velikih zveri ter posledično njihovega velikega širjenja. Kresovi naj bi letos prvič zagoreli tudi v številnih krajih po Sloveniji.


Opeka: To je bil zgodovinski obisk za nas!

Papež Frančišek končuje svoje 31. mednarodno potovanje, ki ga je vodilo v Mozambik, na Madagaskar in Mavricij. Na Madagaskarju in tudi v Sloveniji še posebej odmeva obisk svetega očeta pri Petru Opeki. Prebivalci Akamasoe so se danes vsi pozdravljali, objemali in govorili, kako je bilo lepo, kako lepo je bilo srečanje s papežem, je Opeka povedal za Radio Ognjišče. »Vsi so bili veseli! Neverjetno! To je bil zgodovinski obisk za nas.«


Janez Krmelj o papeževem obisku: Bilo je enkratno!

Še naprej odmeva včerajšnji papežev obisk pri Petru Opeki. Ta je s projektom Akamasoa dokazal, da revščina ni stvar usode, kot je dejal Frančišek, ki je izpostavil vero, pogum, medsebojno pomoč in trdo delo tamkajšnjih prebivalcev. Za vtis o papeževem obisku Petra Opeke danes še nismo uspeli dobiti, smo se pa pogovarjali z misijonarjem Janezom Krmeljem, ki prav tako deluje na Madagaskarju.


VIDEO: Papež pri Opeki: Revščina ni stvar usode!

Papež Frančišek je danes na Madagaskarju obiskal skupnost Akamasoa, ki jo je pred 30 leti ustanovil misijonar slovenskega rodu Peter Opeka. Ta je bil Bergogliev učenec v Buenos Airesu in kot je dejal sveti oče, se ni rad učil, zelo rad pa je delal. Opeki so se ob tej priložnosti v Akamasoi pridružili slovenski misijonarji, ki delujejo na Madagaskarju.


Papež Malgašem: Ne zapirajte se v svoj mali svet, lasten klan ...

Papež Frančišek je dopoldne v malgaški prestolnici daroval sveto mašo. Nekateri so ga celo z majhnimi otroki čakali vso noč, vztrajali so kljub močnemu vetru in mrazu, opremljeni le s pregrinjali. Na prizorišču, kjer je že sinoči potekalo bdenje z mladimi, se je zbralo milijon ljudi.


Novejše novice | Starejše novice