Ljubljana, ponedeljek, 19. avgust 2019, 16:06

Vatikan Marakeški dogovor podpira, a z nekaterimi zadržki

Papež med begunci
Foto © Vatican insider

Sveti sedež je že dve leti sodeloval pri pripravi dogovora o sprejemu in integraciji beguncev in migrantov. Izraža mu podporo, vendar ima hkrati pridržke do nekaterih izrazov in načel v dokumentu, je za katoliški portal Crux povedal stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi nadškof Ivan Jurkovič.

Nadškof Jurkovič si želi, da bi globalni dogovor o migracijah prispeval k bolj predvidljivemu in usklajenemu delovanju na področju migracij. Med pozitivnimi vidiki je izpostavil trditev, da so migracije nekaj naravnega, zavzemanje za varne in urejene migracije, načelo deljene odgovornosti, pomen zaščite družine in otrok ter priznanje, da so migracije dvostranski proces. Cerkev na te izzive odgovarja v luči evangelija in družbenega nauka Cerkve.

Po besedah nadškofa Jurkoviča je zato treba v migrantih vedno videti človeški obraz, vendar pa priznava, da gre za zelo kompleksno vprašanje. Ne more namreč biti ustrezne migracijske politike brez strategije vključevanja vsakega človeka, kot subjekta odgovornega razvoja družbe.

Spomnimo, da papež Frančišek poziva k štirim korakom, ki naj bi jih vlade uresničile s pravo mero previdnosti, in sicer: sprejemanje, skrb, zaščita in vključevanje. V mejah razumevanja skupnega dobrega naj bi migrantom omogočile, da postanejo del nove družbe.

Nadškof Jurkovič tudi poudarja, da je Vatikan pred pravico do migriranja vedno postavil tudi pravico do tega, da ljudje ostanejo v svojih državah in da niso prisiljeni bežati.

Obenem pa Cerkev ostaja zadržana glede nekaterih vidikov Marakeškega dogovora. Med njimi je predlog zdravstvenih uslug, ki vključujejo kontracepcijo in nudenje splava ter agenda LGBT.

Ne spreglejte: