Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Papež Frančišek ob prazniku Brezmadežne: Odprti moramo biti za Boga

Svet | 08.12.2018, 15:14 Andrej Šinko

Na današnji praznik Brezmadežne se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo veliko romarjev. Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru primerjal dva različna odgovora, ki ju je človek v zgodovini dal na Božji klic. Na začetku Svetega pisma je opisano Božje iskanje Adama po grehu v raju. Na vprašanje »Kje si!« Adam odgovarja: »Skril sem se!« V drugem primeru pa se obrne na Marijo, ki je brez greha, in ta mu odgovori: »Tukaj sem, dekla Gospodova sem.« Sveti oče je pojasnil, da nas slednji odgovor odpira za Boga, medtem ko nas greh zapira oziroma izolira in tako ostanemo sami.

Ob začetku opoldanskega nagovora je papež Frančišek vsem zaželel lep praznik in se nato neposredno podal v razlago vsebine svetopisemskega odlomka o sporočilu, ki ga je Marija prejela ob angelovem oznanjenju. Posebej se je pomudil ob Marijini odprtosti za Božji nagovor in približal, kako je Marijin »Tukaj sem!« ključni izraz njenega celotnega življenja.

Označuje namreč prehod od horizontalnega življenja, ki se ukvarja s seboj in s sovjimi potrebami, do vertikale, ki se dviga k Bogu. »Tukaj sem!« izraža razpoložljivost za Boga, ki je zdravilo proti egoizmu in protistrup za nezadovoljno življenje, v katerem nam vedno česa primanjkuje. »Tukaj sem!« je tudi zdravilo proti staranju, ki izvira iz greha in je terapija, s katero ostajamo v notranjosti vedno mladi. »Tukaj sem!« je izraz prepričanja, da je Bog pomembnejši od mene. Izraža našo odločitev, da smo razpoložljivi za Božja presenečenja.

S svojim »Tukaj sem!« zato na največji možni način slavimo Boga, je zatrdil papež Frančišek in v nadaljevanju povabil: »Zakaj ne bi svoje dneve torej začenjali z vzklikom: »Tukaj sem, Gospod!« Lepo bi bilo vsak jutro reči: »Tukaj sem, Gospod, danes se naj v meni izpolni tvoja volja«. To bomo izrekli v molitvi angelovega čaščenja. Lahko pa to ponavljamo skupaj že zdaj: »Tukaj sem, Gospod, danes se naj v meni zgodi tvoja volja!«

Ob pogledu na Marijo je papež Frančišek nato opozoril, da je ona to odprtost ohranjala v vseh okoliščinah življenja, ki tudi za njo pogosto niso bile ugodne. Zanesla se je na Boga in to vedno in v vsem. In v tem je skrivnost njenega življenja. Podobno velja tudi za nas, da zmoremo vse, če se na Boga zanesemo v vsem. Ob sklepu je povabil, naj Marijo Brezmadežno prosimo za milost, da bi tudi mi živeli v drži razpoložljivosti, podobno kot je živela ona.

Sveti oče se bo popoldne napotil molit v baziliko Marije Snežne in od tam odšel Brezmadežno počastit še na Španski trg, kjer se nahaja njen znameniti kip.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...