Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 23:01

VIDEO: Jaslice na Trgu sv. Petra narejene iz 700 ton peska

Jaslice na Trgu sv. petra
Foto © Vatican News

V Vatikanu bodo popoldne slovesno odkrili jaslice in prižgali lučke na božičnem drevesu. Jaslice so narejene iz približno 700 ton jesolonskega peska, ki prihaja iz Dolomitov, oblikovali pa so jih štirje kiparji. Božično drevo medtem letos prihaja iz Pordenóna. Papež Frančišek je že dopoldne sprejel predstavnike skupnosti, ki sodelujeta pri božičnem krašenju Trga sv. Petra in vatikanskih ustanov.

Božično drevo in jaslice sta dve znamenji, ki nas vedno znova očarata, je zbranim zatrdil papež Frančišek. Govorita namreč o božiču in nam pomagata premišljevati o skrivnosti Boga, ki je postal človek. »Božično drevo in jaslice lahko v družine in druga okolja prineseta odsev Božje luči in nežnosti. Ko zremo Otroka Boga, ki oddaja svetlobo v ponižnosti jaslic, lahko postanemo tudi mi pričevalci ponižnosti, nežnosti in dobrote«, je dejal Frančišek.

Posebnost tokratnih jaslic na Trgu sv. Petra je v tem, da so izdelane iz peska, kar spominja na preprostost, majhnost, pa tudi na krhkost. Po papeževih besedah bi se lahko zdelo, da je ta majhnost v nasprotju z božanskim.

»Vendar ni tako. Majhnost je namreč svoboda. Kdor je majhen v evangeljskem pomenu besede, ni samo lahek, ampak je tudi svoboden vsakega hlepenja po uveljavljanju in vsake zahteve po uspehu; kot otroci, ki se izražajo in gibajo spontano«, je dejal Frančišek in dodal, da smo vsi poklicani biti svobodni pred Bogom.

Drevo pa nas po njegovih besedah spominja, da je Jezus luč sveta, ki preganja temo. Jaslice na Trgu sv. Petra bodo na ogled vse do praznika Gospodovega krsta, 13. januarja, papež pa si jih bo ogledal na Silvestrovo.

Izdelovanje jaslic na Trgu sv. Petra
Izdelovanje jaslic na Trgu sv. Petra

Ne spreglejte: