Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Papeževe sredine kateheze o očenašu

Svet | 05.12.2018, 13:13 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci začel niz katehez o očenašu. V tem adventu je spodbudil, naj kot učenci rečemo: Gospod, nauči me moliti.

Četudi morda molimo že leta, se moramo še vedno učiti, saj ne vemo, ali so molitve, ki jih naslavljamo na Boga, zares tiste, ki jih On želi slišati, zlasti če niso ponižne. Sveto pismo nam prinaša več zgodb o neprimernih molitvah, ki jih Bog zavrne.

»Prvi korak pri molitvi je ponižnost; da Bogu, Mariji rečemo: sem grešnik, šibek, slab … vsak ve, kaj mora reči. Vedno pa je treba začeti ponižno. Gospod sliši ponižno molitev.«

Gospoda moramo zato prositi, naj nas nauči moliti. Vsak se lahko še malo izboljša, je dejal papež in dodal, da je Jezus molil na javnih krajih, a iskal tudi kraje zbranosti, ki so bili daleč od vrtinca sveta. Za voditelje je dobro, da se malo odmaknejo od ljudi, je še dejal Frančišek.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.