Ljubljana, torek, 19. marec 2019, 16:10

Najboljša obramba pred skušnjavami je zaupanje v Boga in njegovo ljubezen

Papež Frančišek je pri opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra skladno z evangelijem prve postne nedelje spomnil na tri skušnjave, s katerimi se srečujemo tudi danes. Gre za pohlep po imetju, po slavi in postavljanju naših načrtov pred Božje. Te skušnjave lahko premagamo, če se trudimo za urejeno notranjost, krepimo vero v Boga in zaupanje v Njegovo ljubezen. Papež je po molitvi spomnil na včerašnjo beatifikacijo devetih španskih mučencev in prosil za molitveno podporo zase in za vsečlane kurije, ki se bodo v tem tednu udeležili postnih duhovnih vaj.


SDS - 30 let zvestobe Sloveniji

Cankarjevem domu je včeraj potekala slavnostna akademija ob 30. obletnici stranke SDS. Predsednik Janez Janša je ob tem poudaril, da je bila SDS tudi v najbolj viharnih časih sposobna ravnanj, ki so omogočila, da so ne le »stali in obstali«, ampak tudi nadaljevali pot zvestobe sebi, svojim vrednotam in Sloveniji. Gost na akademiji je bil prvi kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije Manfred Weber. Slednji je pred akademijo obiskal podjetje Podkrižnik v Nazarjah, kjer je dejal: »Kot Evropejci sanjamo o tem, da je normalno, da Nemčija investira v Slovenijo in obratno«. S tem je na konkretnem primeru pokazal, kaj prinaša EU. Podjetje je po oceni prvaka SDS Janeza Janše primer, kaj je Sloveniji prineslo evropsko okolje.


Šulinova čaka odgovor Bruslja o neuporabi slovenščine v obvestilih o prekrških

Več naših državljanov je v zadnjem času prejelo pisno obvestilo o prekršku, storjenemu ali v Italiji ali v Avstriji, tuji organi, ki so ga poslali, pri tem niso uporabili slovenskega jezika. To ni skladno z zakonodajo Evropske unije, na kar je Bruselj pred kratkim opozorila evropska poslanka Patricija Šulin. Odgovor Evropske komisije še čaka, posredovala naj bi ji ga v kratkem.


Namesto Fakina Šabeder?

Minister za zdravje Samo Fakin je danes premierja Marjana Šarca obvestil, da zaradi zdravstvenih težav odstopa s položaja. Šarec je odstop sprejel, Fakinovo delo pozitivno ocenil in napovedal, da bodo zagotovili novega kandidata za ministra. Razmislek je očitno naredil že danes, saj je pozno popoldne iz kabineta že prišlo ime: Aleš Šabeder, sedanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra. Nekaj odzivov na Fakinov odstop pa si preberite v nadaljevanju.


Najnovejša projekcija sedežev v Evropskem parlamentu ne kaže dramatičnosti

Evropska ljudska stranka bi lahko bila tudi prihodnjih pet let najmočnejša politična skupina v Evropskem parlamentu. To kaže najnovejša projekcija sedežev v tej ustanovi Evropske unije. Sledijo socialdemokrati. A tako prvi kot drugim pada podpora, skupaj tako ne bi imeli več kot polovice, kar bi bila pomembna sprememba. Na tretjem mestu ostajajo liberalci, na četrtem se je znašla Evropa narodov in svobode. Po tej projekciji, ki upošteva ankete za nacionalne volitve, bi se v Evropski parlament prebile štiri stranke iz Slovenije - LMŠ s štirimi predstavniki, SDS z dvema ter SD in Levica s po enim predstavnikom.


Ženska v svet prinaša skladnost in lepoto

Praznujemo mednarodni dan žena. Ženske v zadnjih desetletjih na novo iščejo svojo vlogo in poslanstvo v družini, družbi in Cerkvi. Papež Frančišek pravi, da bi bila Cerkev brez žensk le gola organizacija, saj je ženska tista, ki prinaša skladnost in lepoto.


Papež: Nosim bolečino zaradi škandalov, ki polnijo strani časopisov

Papež Frančišek že tradicionalno ob začetku postnega časa srečal z rimskimi duhovniki. Na zaprtem srečanju jim je zaupal, da nosi v sebi bolečino zaradi spolnih zlorab.


Avstralski mediji: Pell obsojen na podlagi predsodkov, kardinalu Barbarinu pogojna kazen

Avstralskemu kardinalu Georgu Pellu, ki je bil obsojen spolnih zlorab dveh mladoletnih, bo kazen izrečena prihodnjo sredo. Grozi mu do 50 let zapora. V priporu ostaja najmanj do junija, ko bo sodišče obravnavalo pritožbo. Eden njegovih glavnih odvetnikov je medtem odstopil od primera. Meni, da je Pell nedolžen, sodba pa zlobna. Enakega mnenja so tudi številni Avstralci, ki opozarjajo na množično medijsko kampanjo proti kardinalu in izpostavljajo neizpodbitne dokaze za njegovo nedolžnost. Francosko sodišče pa je danes kardinala Philippeja Barbarina zaradi prikrivanja zlorab obsodilo na 6 mesecev pogojne zaporne kazni.


Postni čas: budilka za dušo

Ne zadovoljimo se z minljivimi stvarmi, ampak odkrijmo srce, ki gori za Boga in za svet, je pri sinočnji sveti maši ob začetku postnega časa dejal papež Frančišek. Postni čas je po njegovih besedah priložnost, da se ustavimo in se vrnemo k bistvenemu ter se odpovemo vsemu odvečnemu, kar na raztresa.


Splošna avdienca: Pridi k nam tvoje kraljestvo

Papež je pri današnji splošni avdiencinadaljeval kateheze o očenašu, tokrat se je ustavil ob vrstici »pridi k nam tvoje kraljestvo«.


Novejše novice | Starejše novice