Ljubljana, ponedeljek, 18. februar 2019, 22:05

Unikatne knjige: Nam je pomembno razveseliti otroka

Zgodba o malih knjižnih junakih se je začela pred približno šestimi leti. Knjige slovenskega startup podjetja Hurra Studios, ki nastajajo drugače od klasičnih, so velika uspešnica, otroci jih obožujejo, odrasli pa v trenutkih, ko jim jih podarijo, otroško radostno presenečenje opazujejo orošenih oči.


Pričevanje iz Ljubhospica: V življenju šteje samo ljubezen

Ljubezen je temeljno vodilo Hospica, je na dobrodelnem koncertu za to ustanovo, pričevala njena vodja in neustavljiva borka bolnih in umirajočih Tatjana Fink. Koncertu ste lahko prisluhnili v Petkovem večeru.


Nihče ni poročen s svojim delom

“V življenju so pomembni odnosi. To velja tako v zasebnem življenju kot v poslu,« pravi sogovornica v oddaji »Sol in luč«, Maja Golob, ki rada doda, da smo “preveč okupirani z delom, službo, ustavimo pa se šele takrat, ko nas nekaj udari.«


Karel Gržan: Smeh ima moč, da razblini norost

Tudi v tem koledarskem letu se bomo z duhovnikom dr. Karlom Gržanom srečevali vsak drugi mesec. V januarski oddaji smo razmišljali o pomenu in zdravilni moči ironije in smeha. Mojstrovina smeha temelji na samozavesti, da je v nas, v naši družbi marsikaj vrednega.


V posvečeno življenje je poklican prav vsak

Na svečnico oziroma praznik luči je bil naš gost v oddaji »Za življenje« frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Spregovorili smo o poslanstvu, smislu življenja, po katerem hrepeni vsak človek in posvečenosti v tem svetu.


Čestitke našemu papežu!

Dr. Ernest Petrič, gost včerajšnje oddaje »Spoznanje več, predsodek manj« papežev obisk v Emiratih vidi kot znamenje sprememb in pomemben korak k temu, da naši vnuki ne bodo imeli več opravka s terorizmom na verski osnovi, pa tudi kot skrb svetega očeta za kristjane v tem delu sveta. Veseli se današnjega posveta o zasebnem šolstvu. Meni, da bi bila potrebna kombinacija javnega in zasebnega šolstva, ki mora biti predvsem kvalitetno. Spoštovanje ustavnega sodišča vidi kot del vladavine prava. Zaveda se pomena tokratnih volitev v Evropski parlament in ceni povabilo SLS na kandidatno listo. O visoki podpori Šarcu pravi, da ga ljudje zaenkrat tako vidijo, sicer pa bi za tehtno presojo raje še počakal. Ljudje se svobodno odločajo za enega ali drugega politika, Madžari so se odločili za svojega, Poljaki za svojega ...


Radijske počitnice 2019

Za letošnje počitnice z Radiem Ognjišče, ki bodo od 15. do 24. 6. 2019, smo izbrali italijansko deželo Kalabrijo, ki jo nekateri imenujejo "evropski Karibi" in celo "diamant" na področju turizma. Ker je do počitniškega cilja dobrih 1.300 kilometrov, bomo na poti do cilja in tudi na poti domov prenočevali.


Valentin Vodnik ali p. Marcelijan Vodnik?

Vodnikovo leto, ki zaznamuje 200. obletnico njegove smrti, ima danes poseben poudarek, saj se je 3. februarja 1758 v Zgornji Šiški začela njegova zemeljska pot. V Vodnikovi domačiji ta dan zaznamuje predstava »Ljubljanski vodnik našel Vodnika« Andreja Rozmana Roze. Marsikateri trenutek iz življenja Valentina Vodnika so na četrtkovem znanstvenem simpoziju osvetlili strokovnjaki in raziskovalci različnih področij. Najbolj zakrito ostaja Vodnikovo redovništvo in duhovništvo, saj je prav na tem področju veliko zmot in neznank. Pogosto slišimo, da je leta 1984 zapustil frančiškanski red, da je bil konec leta 1792 kazensko prestavljen na Koprivnik, da je pozneje povsem opustil duhovniški poklic. Te trditve ne držijo!


Po končani Teološki fakulteti bom imel štiri poklice

Študij na Teološki fakulteti je žal še vedno povezan s predsodki, ki so plod nepoznavanja. Fakulteta se vse bolj povezuje s programi na ostalih izobraževalnih ustanovah, tudi v tujini. Študenti so v pogovoru za »Mladoksop« izpostavili nekaj prednosti omenjenega študija.


Izšlo je februarsko Ognjišče

Mesec februar je povezan s kulturo, saj osmega v mesecu praznujemo slovenski kulturni praznik, v tem mesecu je tudi svetovni dan bolnikov, v začetku meseca pa svečnica, dan posvečenega življenja. Kako so te vsebine prisotne v februarskem Ognjišču, nam je povedal urednik Matej Erjavec.


Novejše novice | Starejše novice