Ljubljana, ponedeljek, 16. december 2019, 08:10

Škof Šuštar: Radio Ognjišče je stalni spremljevalec ljudi

Radio Ognjišče
Foto © Rok Mihevc

"Že sama beseda Radio Ognjišče nam predstavi nekaj domačega."

Radio Ognjišče je danes dopolnil 24 let. Praznovanje smo tudi tokrat razdelili na Gala koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani, ki je bil v nedeljo, 18. novembra in na sveto mašo, ki je bila na današnji rojstni dan ter priložnostno okroglo mizo, na kateri sta sodelovala dr. Jože Dežman in dr. Jože Možina. Sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. V pridigi je dejal, da v Radiu Ognjišče vidi Cerkev v malem, ki živi svojo krstno in birmansko poklicanost.

Škof Šuštar je uvodoma spomnil na začetke radia, ko je skupaj s kolegi komentiral, da gre za zgodovinski dogodek, tako za Cerkev kot za naš narod. »Kot je pred 167 leti (leta 1851) blaženi škof Anton Martin Slomšek z ustanovitvijo Mohorjeve družbe želel nagovoriti in vzgajati naš narod tako v veri kot kulturi – in mu je uspelo, tako je tudi delovanje Radia Ognjišče v njegovem celotnem spektru izrednega pomena in blagoslov za našo Cerkev in za naš narod,« je dejal škof Šuštar in nadaljeval: »Že sama beseda Radio Ognjišče nam predstavi nekaj domačega, kot je domače ognjišče, kot je domača hiša, kot je spomin na mladost, ko smo prebirali zanimive številke revije Ognjišče in listali po svetem pismu s slikami. Poleg te domačnosti pa hkrati ta beseda govori o ognju ki razsvetljuje, ki ogreje, ognju ljubezni in ognju Svetega Duha. Govori o gorečnosti za Božjo hišo, govori o preroškem ognju, ki žene preroke in oznanjevalce, da govorijo Božje besede in oznanjajo velika Božja dela.«

Ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar
Ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar

Po škofovih besedah k domačnosti radia pripomore izjemno velika množica poslušalk in poslušalcev. »Pogosto slišim v domovih, posebno pri starejših in bolnih, da je Radio Ognjišče stalni spremljevalec ljudi. To je zaradi različnih radijskih oddaj, poročil in glasbe. Še posebej pa so starejši hvaležni za prenos svetih maš in skupnih molitev. Zelo so hvaležni za razlago Božje besede in različnih dogodkov v Cerkvi. Moja mama, ki ima 82 let, zavzeto spremlja vse to in velikokrat mi naroča, naj se zahvalim temu in drugič drugemu sodelavcu in duhovnikom za tako lepe stvari, ki jih doživlja preko Radia Ognjišče.«

Ljubljanski pomožni škof se je Bogu zahvalil za vse, ki smo del ekipe Radia Ognjišče v kateri vidi Cerkev v malem, ki živi svojo krstno in birmansko poklicanost. »Danes želimo biti z vami še posebej povezani v prošnji k Svetemu Duhu, da bi svoje poslanstvo še naprej tako lepo izvrševali. Poslanstvo je namreč široko in zavzema: oznanjevanje, informiranje, formiranje, graditev skupnosti Cerkve preko molitve in liturgije ter razvedrilo.«

Somaševanje duhovnikov v Zavodu sv. Stanislava
Somaševanje duhovnikov v Zavodu sv. Stanislava

Celotni nagovor škofa Franca Šuštarja

Spoštovani glavni urednik g. Franci Trstenjak, odgovorni urednik g. Tadej Sadar, spoštovani vsi sodelavci na Radiu Ognjišče, dragi poslušalci in poslušalke Radia Ognjišče, dragi bratje in sestre! Najprej se Bogu zahvaljujem za vse delo in poslanstvo Radia Ognjišče, potem pa vsem sodelavcem čestitam ob tem jubileju.

Spomnim se tistega dne pred 24. leti, ko sem kot rektor semenišča skupaj z bogoslovcem Igorjem obiskal domačega župnika Cirila Bergleza v župniji Kranj-Šmartin in je tisti dan začel z oddajami naš Radio Ognjišče. Z veseljem smo tedaj komentirali dogajanje in videli v tem zgodovinski dogodek, tako za našo Cerkev kot za naš narod. Kot je pred 167 leti (leta 1851) blaženi škof Anton Martin Slomšek z ustanovitvijo Mohorjeve družbe želel nagovoriti in vzgajati naš narod tako v veri kot kulturi – in mu je uspelo, tako je tudi delovanje Radia Ognjišče v njegovem celotnem spektru izrednega pomena in blagoslov za našo Cerkev in za naš narod.

Že sama beseda Radio Ognjišče nam predstavi nekaj domačega, kot je domače ognjišče, kot je domača hiša, kot je spomin na mladost, ko smo prebirali zanimive številke revije Ognjišče in listali po svetem pismu s slikami. Poleg te domačnosti pa hkrati ta beseda govori o ognju ki razsvetljuje, ki ogreje, ognju ljubezni in ognju Svetega Duha. Govori o gorečnosti za Božjo hišo, govori o preroškem ognju, ki žene preroke in oznanjevalce, da govorijo Božje besede in oznanjajo velika Božja dela. Najbrž bi ob samem imenu našli še veliko povezav, ki lepo izražajo pomen te radijske hiše. V veliki hvaležnosti torej gledam to delovanje in tudi vidim, da ustvarjalci programa in tudi vseh ostalih vzporednih dejavnosti, povezanih z Radiem Ognjišče, uresničujete pomen tega naslova. K tej domačnosti pa pripomore tudi izjemno velika množica poslušalk in poslušalcev Radia. Pogosto slišim v domovih, posebno pri starejših in bolnih, da je Radio Ognjišče stalni spremljevalec ljudi. To je zaradi različnih radijskih oddaj, poročil in glasbe. Še posebej pa so starejši hvaležni za prenos svetih maš in skupnih molitev. Zelo so hvaležni za razlago Božje besede in različnih dogodkov v Cerkvi. Moja mama, ki ima 82 let, zavzeto spremlja vse to in velikokrat mi naroča, naj se zahvalim temu in drugič drugemu sodelavcu in duhovnikom za tako lepe stvari, ki jih doživlja preko Radia Ognjišče.

Bogu se zahvaljujemo za vas, ki ste ekipa Radia Ognjišče. V vas vidim Cerkev v malem, ki živi svojo krstno in birmansko poklicanost. Ko se zahvaljujem za vaše pričevanje žive Cerkve, je hkrati to tudi povabilo, da bi Cerkev tudi v prihodnje tako močno živela prijateljstvo z Gospodom v sebi in bi prijateljstvo in skrivnost naše vere tudi podajala naprej. Tukaj namreč zelo močno drži beseda blaženega A. M. Slomška, »če hočeš druge vneti, moraš sam goreti«. To delate doslej in vam želim ter vas prosim, da bi to poslanstvo uresničevali še mnogo let. Zares vas vsi potrebujemo, da se v našem narodu, v tej družbi, sliši živa in učinkovita Božja beseda; da se sliši oznanjevanje in pričevanje o krščanskem življenju; da ljudje skupaj z vami lahko molimo in se povezujemo v veliko družino bratov in sester v veri; da se lahko zanesemo in verjamemo novicam, ki jih predstavite; da pripravljate oddaje in komentarje, ki pomagajo ljudem živeti svojo vero in kulturo.

Božja beseda v današnjem berilu govori o angelih, ki stoje v Božjem svetišču ob oltarju, ter o zmagovalcih nad zverjo, ki skupaj s harfami v rokah prepevajo Jagnjetovo pesem: »Velika in čudovita so tvoja dela, Gospod, vsemogočni Bog; pravična in resnična so tvoja pota, Kralj vekov … Zakaj ti sam si svet; vsi narodi bodo prišli ter padli pred teboj na kolena, ker so se razodele tvoje sodbe.« Bratje in sestre, ali niste tudi vi, ki delate na Radiu Ognjišče, kot ti angeli in ti zmagovalci z novo pesmijo Jagnjeta in z besedami pričevanja. Vsak kristjan je k temu poklican, če pa ima nekdo takšne možnosti in priložnosti, kot jih imate vi tukaj na Radiu, je to še večja in lepša naloga. V vseh teh letih torej lahko slišimo in občudujemo velika dela, ki jih vsemogočni Bog izvršuje preko vas, pred vsemi ljudmi našega naroda in tudi drugih narodov. Danes želimo biti z vami še posebej povezani v prošnji k Svetemu Duhu, da bi svoje poslanstvo še naprej tako lepo izvrševali.

Poslanstvo je namreč široko in zavzema: oznanjevanje, informiranje, formiranje, graditev skupnosti Cerkve preko molitve in liturgije ter razvedrilo.

Oznanjevanje: Neposredno oznanjevanje Božje besede, razlaganje Besede in tudi predstavitev, kako živeti iz te besede; to oznanjevanje je »prilično in neprilično«, saj ljudje, ki ne pridejo v Cerkev, preko teh oddaj prejmejo pomoč in razumevanje Božjih skrivnosti …

Informiranje: Predstavitev dogodkov tako v Cerkvi kot v svetu, v naši družbi, v vsej resničnosti. Te informacije so izredno dragocene.

Formiranje – oblikovanje: Oddaje na radiu pomagajo človeku tudi k večjemu vedenju in razumevanju – tako življenja ljudi v družbi kot v skrivnostih naše vere in skupnosti kristjanov.

Graditev skupnosti Cerkve: Pri tem je velikega pomena molitev, ki se ji ljudje po domovih lahko pridružijo; lahko se pridružijo skupnosti vernih, ki v določeni cerkvi darujejo sveto mašo …

Razvedrilo: Pri tem se lahko spomnimo na vso glasbo, ki jo ljudje lahko spremljajo preko radia; oddaje za razvedrilo. Poleg tega pa je možno s sodelavci radia in poslušalci skupaj romati ali doživljati počitnice; se veseliti na koncertih in sodelovati pri različnih drugih projektih, prisotnih v naši Cerkvi in v našem narodu.

Za vse to delovanje in poslanstvo se zahvaljujemo in prosimo še naprej za odprtost Svetemu Duhu in sodelovanje z vsemi njegovimi darovi! Amen.


Ne spreglejte: