Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:48

Odkrij svoj talent

Cmepius, foto © cmepius
Cmepius
Foto © cmepius

"Ni dovolj samo frontalno predstavljanje znanja, učitelj vse bolj postaja mentor pri raziskovanju znanja."

Mladi po vsej Evropi imajo številne možnosti za razvoj svojih poklicnih spretnosti. Pri Evropski komisiji si prizadevajo, da bi poklicno izobraževanje postalo prva in ne druga izbira, kot se pogosto dogaja. 

Ko mladim na primer ne uspe priti na gimnazijo, se šele potem pogosto odločajo za poklicno izobraževanje. To želijo spremeniti, da bo poklicno izobraževanje njihova prva izbira. Pri Cmepius-u, javnem Zavodu, ki deluje že petnajst let,  pomagajo pri sofinanciranju programov in nekaj tedenski praksi v tujini. Cmepius je ustanovila Vlada RS za strokovno tehnično podporo ter izvajanje programa Evropske unije Vseživljenjsko učenje.

Cmepius smo za Mladoskop obiskali ob Evropskem tednu poklicnih spretnosti, ki se je letos odvijal pod geslom Odkrij svoj talent.

Urška Slapšak, nosilka za področje poklicnega izobraževanja in usposabljanja v sklopu programa mobilnosti ERASMUS + na Cmepius-u: »Številne šole vidijo v teh programih veliko priložnost. Sredstev ne podeljujemo po načelu, kdor prvi pride, prvi melje. Šola se prijavi, predstavi svojo jasno vizijo, kako se želi odpreti evropski mobilnosti, in če je vsebinsko prijavnica dovolj močna, se jo odobri ter steče postopek. Vemo, da danes poklicno izobraževanje in usposabljanje ne more in ne sme biti takšno, kot pred 35 leti, mlade je treba danes opolnomočiti z mehkimi veščinami, ki pa jih v veliki meri lahko dobijo v tujini. Študije so potrdile, da mladi, poleg strokovnih kompetenc, v tujini pridobijo tudi veščine komuniciranja, odgovornosti, samostojnosti in krepijo znanje tujega jezika, kar delodajalci poleg strokovnega znanja prav tako iščejo.«

Če mladega zanima možnost izobraževanja in usposabljanja v tujini, naj se pozanima pri svoji šoli, če je vključena in povpraša po kriterijih, ki jih je treba izpolnjevati za priložnost vstopa. Kriterije določajo šole same. »Od leta 2007 do lani, do leta 2017, smo omogočili mobilnost že 7211 dijakom in 2468 učiteljem, možnost da gredo lahko spoznati drugo prakso, metodo v tujino. Veliko delamo danes na vsebini, v podporo šolam pri določanju kazalnikov, učinkov, vzpostavljanju internacionalizacije, izvajamo delavnice, sodelujemo s tujimi strokovnjaki, skratka, naš cilj je prispevati k nacionalnemu razvoju izobraževalnega sistema.«

Potrebe po poklicnem do-izobraževanju in usposabljanju po vsej Evropi so velike. V Sloveniji vsa dodeljena sredstva za program izmenjave in usposabljanja mobilnosti porabimo, kar kaže na veliko zanimanje in potrebo.

Dobre zgodbe iz naših lokalnih in tujih okolij so najboljše vabilo. Širijo se od ust do ust. To je najboljša promocija. »Šole izmenjujejo dobre prakse, spoznavajo nujnost drugačnih metod poučevanja, spremenjenega načina dela z učenci, kaže se, da ni dovolj samo frontalno predstavljanje znanja, ampak je pomembno, da učitelj vse bolj postaja mentor pri raziskovanju znanja, ki vemo, da je danes dostopno z nekaj kliki na internetu.«

Urška Slapšak
Urška Slapšak


E-novičke CMEPIUS lahko vsak mesec brezplačno prejemate na elektronski naslov. Prijavo lahko oddate na spletni strani CMEPIUS.

Ne spreglejte: