Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:36

Nadškof Cvikl o spremembah v Sloveniji po sinodi

0:00
0:00
Papež Frančišek in nadškof Alojzij Cvikl
Foto © vaticannews.va

Ozračje v Sloveniji je polno pesimizma in naveličanosti. Brezvoljnost je v zraku. Mladi so prvi, ki to vsrkavajo, pravi mariborski nadškof Alojzij Cvikl, slovenski delegat na sinodi o mladih, ki je potekala od 3. do 28. oktobra. Zato meni, da Cerkev potrebuje nove binkošti, prenovitev.

Sklepni dokument v tem smislu govori o novi podobi župnije kot domu, kot kraju, kjer mladi lahko najdejo prostor. »Zdi se mi, da je to tisto, kar slovenska mladina želi. Tam so hodili k verouku, dobili prvo izkustvo vere, zato je župnija za njih najbolj naraven prostor, kjer želijo biti doma. Zato se mi zdi, da je potrebno, da najdemo prostor v naših župnijah za mlade, jim damo možnost, da se srečujejo in najdemo ljudi, ki jih bodo spremljali. Ni dovolj najti prostor in jim reči, tukaj imate. Mladim moramo omogočiti, da bi lahko rasli, da niso vrženi v ta svet, ampak da jih spremljamo.«

Nadškof Cvikl prihodnost za mlade vidi tudi v povezovanju s starimi. To je tudi papeževa paradigma. Na začetku je sicer govoril o mostu, sedaj govori o zavezi, ker zaveza vključuje oba, da so tako mladi kot starejši aktivni. Papeževa slavna beseda je: Ko starejši sanjajo, mladi prerokujejo. "Starejši lahko znanje, spoznanja prenašajo naprej, mladim pa ravno tega manjka, imajo pa zagon. In če se ti dve kategoriji povežeta skupaj, se lahko začne nekaj spreminjati v svetu," je dejal nadškof Cvikl.

Ne spreglejte: