Ljubljana, četrtek, 21. marec 2019, 11:05

Bodo umetno oplojeni otroci tudi neplodni?

Na svetu se je v zadnjih 40-ih letih po postopku oploditve in vitro rodilo že 9 milijonov otrok. Glede na število prebivalcev je na prvem mestu Španija - kar desetina otrok se tam rodi iz epruvete, v Sloveniji nekaj več kot 4 odstotke, s čimer smo v samem evropskem vrhu. A umetna oploditev po raziskavah predstavlja povečano tveganje za težje bolezni.


Nikoli ne boste videli pogreba, ki bi ga spremljal selitveni servis

Dobitnik dveh oskarjev in slavni igralec Denzel Washington je bil kot študent na pragu izključitve z univerze. A neka ženska mu je takrat napovedala, da bo prepotoval svet in nagovarjal milijone ljudi. »Seveda se mi to kot faliranemu študentu, ki se je hotel vpisati v vojsko, zdelo malo verjetno.« V oddaji Sol in luč smo poslušali del njegovega govora, namenjenega diplomantom univerze Dillard v New Orleansu.


Naš gost: Tomaž Tozon

Težko je najti sogovornika, ki bi s področja vokalne glasbe, zborovodstva in prepevanja imel vsaj približno toliko izkušenj, kot naš gost. Tomaž Tozon je v slovenskem glasbenem, posebej vokalnem, zborovskem svetu zelo znano ime, pravi sinonim za pesmi predanega človeka. Glasbeno pot je začel kot deški sopran, pri dvanajstih letih uglasbil otroško spevoigro, se v otroški dobi uveljavil kot glavni solist v Gobčevem Kresničku in tisti, ki je v filmu Kekec odpel melodijo, ki še danes predstavlja vesel pogled na sončni svet. Tega je pozneje spoznaval kot študent ljubljanske Akademije za glasbo, glasbeni urednik in producent na RTV Slovenija in predvsem kot baritonist v mnogih zasedbah (izpostavimo Kvartet DO in Slovenski oktet) ter zborovodja mnogih vokalnih ansamblov širom po Sloveniji in v zamejstvu. Tomaž Tozon je svoje življenje posvetil glasbi in ni mu žal. Nikoli mu ni bilo!


Možje, trdni v veri, so opora družini in tudi duhovnikom

Na god sv. Jožefa je bila v našem studiu gneča, kot je v oddaji Svetovalnica še ni bilo. Štirje možje, ki svojo duhovnost krepijo v skupinah za moške, so spregovorili o vlogi moža in očeta v današnjem svetu in življenju.


Poskrbimo za energijo, da ohranimo zdravje

V tokratni oddaji Svetovalnica smo s sestro Nikolino govorili o postni hrani, tudi o tem ali z zelenjavo dobimo dovolj energije za telo. Spraševali ste o kuhanju goveje juhe, orehih, pečenju krompirja in zakaj se olje pri cvrtju peni.


Zakonca Perko: Z leti slabše vidimo, da lažje sprejmemo minljivost

Koliko se zavedamo svoje minljivosti? Zakaj o smrti tako težko govorimo, čeprav je del našega življenja? V oddaji Za življenje smo se dotaknili teme, ki zadeva čisto vse. O minljivosti smo govorili z zakoncema Perko.


Ko študent bolnemu kolegu proda zapiske... Kje smo zgrešili pri vzgoji?

Vzgoja ni priprava na življenje, vzgoja je življenje, smo slišali v Svetovalnici, v kateri smo gostili dr. Dejana Hozjana s Pedagoške fakultete na Primorskem.


Peter Florjančič: Moje življenje je kot pravljica. Včasih si mislim, kako je to sploh mogoče.

Živeti je lepo. Šteje vsak dan, nam je pomenljivo dejal stoletnik, prvak med inovatorji svetovnega slovesa, ki se je rodil na Bledu, Peter Florjančič.


Zakaj se postiš > Kako se postiš

Tokratno oddajo »Sol in luč« smo naslovili: Vprašanje Zakaj se postiš narekuje tudi način Kako se postiš. Skušala je na svoj način osoliti in osvetliti čas v katerem smo in samo postenje, o katerem je toliko navodil in mnenj, kolikor je ljudi.


HOP in POP kultura v odnosih

Kaj storiti, da bo na veliko noč odnos v družini ali zakonu bolj vstajenjski? Na to vprašanje so v Družinski katehezi skušali odgovoriti zakonca Vilma in Dani Siter ter duhovnik Rafko Klemenčič.


Novejše novice | Starejše novice