Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ukrajina, zastava (foto: pixabay)
Ukrajina, zastava

Bo vojno stanje v Ukrajini vodilo v izvotlitev demokratičnih standardov?

Svet | 28.11.2018, 16:53

V desetih regijah Ukrajine prvič v zgodovini neodvisne države velja vojno stanje. Tako bo 30 dni, v tem času ima vojska razširjena pooblastila, pravice tamkajšnjih prebivalcev so okrnjene. Ta poteza je posledica nedavnega pomorskega incidenta pri polotoku Krim, ki si ga je pred dobrimi štirimi leti priključila Rusija. Ta je sporočila, da bo tam namestila dodatne rakete. Odzvalo se je več držav, pozivajo k dialogu in ureditvi razmer, nekatere na pogovor in k dodatnim pojasnilom kličejo veleposlanike.

Po besedah političnega analitika dr. Aleša Mavra zadnje dogajanje na polotoku Krim potrjuje, da je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu uspelo obdržati sosednjo državo v krču, ta se tako ne more osredotočiti na gradnjo demokratične družbe in dvig standarda državljanov. Vojno stanje, ki ga je zdaj razglasil ukrajinski predsednik Petro Porošenko, sledi napetostim med Moskvo in Kijevom, ki se od leta 2014 le stopnjujejo. "Vojna že ves čas koristi predvsem Putinu in Rusiji. Njihov interes je šibka Ukrajina, ki bi na koncu spet pristala v njihovi orbiti." Kot je dodal dr. Maver, v tem tiči že zgodovinska tragika Ukrajincev. "So eden od večjih evropskih narodov, Ukrajina je največja država, ki leži samo v Evropi. A ima še močnejšo in večjo sosedo ter se ne more izviti iz njene sence."

Dr. Maver ima neprijeten občutek, da bi vojno stanje v desetih ukrajinskih regijah lahko pomenilo izvotlitev demokratičnih standardov. "Nekateri na račun vojne v Ukrajini tudi služijo - ali dobesedno ali politično. Mogoče je, da je Porošenko, ki mu javnomnenjske raziskave do zdaj niso kazale dobro, videl priložnost v tem, da zajaha val nacionalnega navdušenja, tudi protiruskega razpoloženja, in si na takšen način podaljša oblast. V takih razmerah, žal, vojno stanje lahko privede tudi do zmanjšanja standarda ohranjanja človekovih pravic."

Dr. Maver je prepričan, da bi svet vojno stanje, ki bo v delih Ukrajine veljalo 30 dni, lahko razumel kot krik na pomoč, a tudi preizkušanje zaveznikov. Kljub vsemu hujšega zaostrovanja ne pričakuje.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...