Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:09

NATO in Evropska unija pozvala Ukrajino in Rusijo k zadržanosti

Ukrajina
Foto © Wikipedija

Odnosi med Ukrajino in Rusijo se zaostrujejo. Mornarica slednje je zavzela tri ukrajinske vojaške ladje, ker naj bi nezakonito vstopile v ruske vode. V vojaškem incidentu je prišlo do trčenja dveh ladij, streljanja in pridržanja več članov ukrajinske mornarice. Parlament v Kijevu naj bi zaradi tega uvedel vojno stanje, sestal pa naj bi se tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Ruski obmejni stražarji naj bi ukrajinske vojaške ladje ustavili zaradi nezakonitega vplutja v ruske vode. Oblasti v Moskvi so pojasnile, da so bile ladje ustavljene z uporabo orožja, ruski vojaki pa so se nato vkrcali na plovila in jih pregledali. Več poškodovanim mornarjem naj bi nudili tudi pomoč. Ruska obveščevalna služba FSB trdi, da so ukrajinske ladje z nevarnimi manevri izzvale incident. Dve manjši ukrajinski vojaški ladji in vlačilec pa ruske oblasti zdaj zadržujejo na Krimskem polotoku.

Oblasti v Kijevu za dogodek krivijo Moskvo, saj naj bi se ob prečkanju Kerškega preliva ruska ladja zaletela v ukrajinski vlačilec, nato pa naj bi prišlo še do streljanja. Zaradi tega naj bi ukrajinski parlament razglasil vojno stanje za 60 dni.

»To razumemo kot agresivno dejanje zoper našo državo in tudi kot resno grožnjo. Rusija na žalost nima mere. Vojno stanje uvajamo za krepitev obrambnih zmogljivosti Ukrajine in v skladu z mednarodnim pravom za zaščito pred rusko agresijo,« je dejal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je napovedal, da bodo v pripravljenosti tudi rezervne vojaške sile. Obrambno ministrstvo je medtem vojski ukazalo polno bojno pripravljenost.

Zaradi stopnjevanja napetosti naj bi se na izredni seji sestal Varnosti svet Združenih narodov. Sklic seje sta po navedbah diplomatskih virov zahtevali tako Rusija kot Ukrajina. Evropska unija in Nato sta obe strani pozvala k zadržanosti, od Rusije pa zahtevata, da omogoča prosto pot preko Kerškega preliva in s tem dostop do ukrajinskih pristanišč. Omenjeno zagotavlja dogovor iz leta 2003. Vojaško zavezništvo je sicer v stalnem stiku z oblastmi v Kijevu.

Omenjen incident je tudi sicer zaostril napetosti med državama in prebivalci. Pred ruskim veleposlaništvom v Kijevu se je včeraj zbralo približno 150 protestnikov, ki so se spopadli z varnostnimi silami in zažgali avtomobil veleposlaništva.

Ne spreglejte: