Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Politika Merklove na področju migracij zgrešena in egoistična

Svet | 20.11.2018, 16:11

Pred kratkim je odmeval govor nemške kanclerke Angele Merkel v Strasbourgu. Med drugim je poudarila, da je Evropski parlament največji demokratični parlament na svetu. Zastopa več kot 500 milijonov ljudi, razprave v njem kažejo na raznovrstnost Evropske unije. Razmišljanju Merklove je med drugim prisluhnila evropska poslanka Romana Tomc, ki prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke.

"Angela Merkel je v svojem govoru velikokrat poudarila, da je treba poleg svojih interesov upoštevati tudi interese ostalih," je spomnila Tomčeva. Kot je dodala, se s tem strinja, a hkrati je opozorila, da mora biti spoštovanje vsestransko. "Upam, da te njene izjave ne veljajo le toliko časa, dokler so naši interesi usklajeni z nemškimi." Tomčeva Merklovi ne odreka zaslug, ki jih ima pri tem, da njena država ostaja ena najmočnejših gospodarskih sil na svetu. A nemška kanclerka in njena stranka kljub uspehu izgubljata podporo med nemškimi volivci, kar po oceni Tomčeve kaže, da je nekaj narobe. "Kar bi bilo po mojem mnenju narobe je, da je bila njena politika na področju migracij zgrešena. Z vidika ostalih držav, ki se danes zaradi nemških potez soočajo z velikim pritiskom nezakonitih migracij, je bila ta politika tudi egoistična," je bila kritična Tomčeva.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.