Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:27

Bo dogovor o bexitu zamajal politično stabilnost Velike Britanije?

Theresa May
Foto © Twitter Therese May

Zaradi dogovora o brexitu je odstopilo več članov britanske vlade. Premierka Theresa May je včeraj popoldne stopila pred medije in poudarila, da so dosegli najboljši možni dogovor za Veliko Britanijo in da je smer prava za državo in državljane. Kljub temu pa se vrstijo pozivi k njenemu odstopu, glasovanju o nezaupnici in novem referendumu o brexitu.

Britanska premierka Mayeva je kljub odstopu več članov vlade, zadovoljna z doseženim dogovorom o brexitu. Tega je branila tudi na novinarski konferenci včeraj popoldne, ko je še enkrat zavrnila možnost ponovnega glasovanja o tej temi. »Novega referenduma ne bo. Povprašali smo ljudi in rekli so, da naj zapustimo Evropsko unijo in to bomo storili. Zapustili jo bomo 29. marca 2019.«

Mayeva je ponovila, da dogovor ščiti britanske nacionalne interese in pravice državljanov, ki so se po 40 letih odločili zapustiti povezavo. Prav tako je zagotovila, da bo iz povezave odšla celotna Velika Britanija in da ne bo trde meje na irskem otoku.

Kljub temu ji tudi del njene stranke grozi z glasovanjem o zaupnici, premierka pa pravi, da če ne bo enotne podpore dogovoru o brexitu grozi državi globoka in velika negotovost. »Kar se bo dogajalo zdaj je to, da se bodo pogovori osredotočili na sporazum o prihodnjem sodelovanju in vrh voditeljev Evropske unije. Nato bo zadeva šla v parlament in odločanje tam. Sama bom naredila vse, da bo dogovor v nacionalnih interesih, ko bo zadeva v parlamentu pa bodo svoje morali narediti tudi poslanci,« je pojasnila.

In prav tam se lahko zaplete, saj mora dogovor ratificirati parlament, kjer pa za zdaj dogovor ne uživa podpore. Evropska stran je sicer glede sporazuma optimistična, kljub vsemu pa bodo imeli zadnjo besedo Evropski parlament in voditelji držav. Do glasovanja v Evropskem parlamentu naj bi prišlo v začetku prihodnjega leta.

Ne spreglejte: