Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:00

Odločilen napredek v pogajanjih o brexitu

Brexit
Foto © Evropska komisija

Britanska vlada je sinoči podprla osnutek dogovora o izstopu iz Evropske unije. Skoraj šesto strani dolg dokument morata potrditi še Evropski parlament in Svet Evropske unije, največja preizkušnja pa ga čaka v britanskem parlamentu. Nekateri poslanci namreč predlaganemu dogovoru ostro nasprotujejo, ker po njihovem ogroža nadaljnji obstoj Združenega kraljestva.

Seja, na kateri je britanska vlada razpravljala o dogovoru z Brusljem o brexitu, se je včeraj močno zavlekla, po njej pa je premierka Theresa May sporočila: »Trdno verjamem, da je osnutek dogovora o izstopu najboljši, kar smo ga lahko dosegli v pogajanjih na vladi. Ministri so se morali odločiti o tem, ali naj nadaljujemo pogovore. Odločitve so bile težke, še posebej zaradi vprašanja meje s Severno Irsko. A ministri so se strinjali, da vlada podpre osnutek dogovora in oris politične izjave.«

Danes pa hladen tuš za premierko: najprej odstop glavnega ministra za brexit Dominica Raaba, ki se ne strinja s predlagano rešitvijo za Severno Irsko, nato še odstop ministrice za delo Esther McVey, ki Mayjevi očita, da se je London podredil Bruslju. Britanski mediji ugibajo, da bo naslednjih dnevih s svojih položajev odstopilo še več visokih politikov, da bo morebiti prišlo tudi do glasovanja o nezaupnici Mayjevi, ki ji celo znotraj lastne konservativne stranke očitajo, da je slabo začrtala nadaljnji položaj države po brexitu ter da je skoraj nemogoče, da bi sporazum prestal poslansko glasovanje.

V parlamentu je premierka danes branila doseženi dogovor, ki se je po njenih besedah še posebej osredotočil na najpomembnejše vprašanje: mejo med Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva, in Irsko Republiko, ki je edina članica EU, na katero bi Otok po brexitu mejil: »Zagotovili bomo, da bo trgovina preko te meje neomejeno potekala. V dogovoru je veliko točk, ki varujejo integriteto Združenega kraljestva. Še posebej smo bili pozorni na določanje varovalke.«

Britanska premierka Theresa May in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v Salzburgu
Britanska premierka Theresa May in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v Salzburgu


Za slednjo tako v Londonu kot v Evropski komisiji upajo, da je ne bo treba uporabiti. Varovalka predvideva, da če v času prehodnega obdobja, do julija 2020, strani ne bosta uspeli najti trajnega trgovinskega dogovora, Združeno kraljestvo lahko začasno ostane del carinske unije, vendar ne more sklepati novih trgovinskih sporazumov. »Če ne bomo uspeli doseči sporazuma o prihodnjih odnosih do julija 2020, obstaja še vedno možnost podaljšanja prehodnega obdobja. Če pa tudi v tem času ne bomo prišli do sporazuma, bomo uporabili varovalko,« je opozoril glavni evropski pogajalec Michel Barnier, ki meni, da je dogovor pošten in uravnotežen ter da upošteva britanska stališča.

»Dragi britanski prijatelji, žalosti me, ko vidim, da odhajate, zato bom naredil vse, da bo to slovo čim manj boleče tako za vas kot za nas,« je pripomnil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in za 25. november sklical izredni vrh voditeljev 27 članic, ki bodo dorekli ločitveni sporazum in se osredotočili na besedilo politične izjave o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo. Na strani EU morata ločitveni sporazum ratificirati Evropski parlament in Svet EU, nacionalne ratifikacije v vseh članicah pa niso potrebne. A kot je rečeno, je ključno, da sporazum podpre parlament v Londonu.

Ne spreglejte: