Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Nemirna Libija (foto: Wikimedia Commons)
Nemirna Libija

Kaj lahko prinese mednarodna konferenca o Libiji, ki jo gosti Italija?

Svet | 13.11.2018, 15:56

Italija gosti mednarodno konferenco o Libiji. Namen je obuditi zastale politične procese v nemirni severnoafriški državi ter doreči pripravo parlamentarnih in predsedniških volitev. Čeprav je napovedal bojkot srečanja, je v Palermo na Sicilijo prišel tudi general Halifa Haftar, ki ima pod nadzorom vzhodno Libijo. To utegne dati določen zagon prizadevanjem za razrešitev zapletenih razmer, čeprav geopolitični analitik dr. Laris Gaiser opozarja, da je treba ostati na realnih tleh.

Libija se od strmoglavljenja režima Moamerja Gadafija leta 2011 sooča s kaosom. Vzniknili sta najmanj dve rivalski vladi. Ena ima v rokah vzhodni, ena zahodni del države. Za oblast se bori še več oboroženih skupin, Libija je tako na milost in nemilost prepuščena različnim milicam in njihovim borcem. Zelo pomembno je, tako dr. Gaiser, da mednarodna skupnost sprejme dejstvo, da je država razdeljena in tako v pogovore o razrešitvi zapletenih razmer vključi vse akterje. Dela mednarodne konference v Palermu na Siciliji se je udeležil tudi general Haftar, ki je sprva sporočil, da ga ne bo. Srečal se je tudi s pobudnikom mednarodne konference v Italiji, premierjem Giuseppejem Contejem, ki je obljubil posredništvo pri premirju z njegovim tekmecem, mednarodno priznanim libijskim premierjem Fajezom Seradžem.

Kot je znano, je bil letos spomladi v Parizu vrh o Libiji, ki ga je organiziral francoski predsednik Emmanuel Macron. "Takrat je želela Francija prehiteti prihajajočo novo italijansko ter in prevzeti vajeti dogajanja v Libiji in fiksirati datum naslednjih volitev za letošnji december. Italija je v Združenih narodih opozarjala, da je ta datum prehiter, da je nestabilnost na terenu prevelika, da podatki obveščevalnih služb kažejo, da je pred naslednjim letom nemogoče organizirati nekaj resnega. To so Združeni narodi neuradno podprli in tudi omogočili srečanje v Palermu," je pojasnil dr. Gaiser. Osrednje sporočilo mednarodne konference na Siciliji je, da volitve v Libiji bodo, a šele prihodnje leto. "Tisti vrh, ki je bil v Parizu, je s tem popolnoma preklican."

Ali bo v kratkem prišlo do pozitivnega razpleta, dr. Gaiser težko napove. Kot poudarja, si mora mednarodna skupnost naliti čistega vina. Opozoril je, da imata v Libiji interes tako Francija kot Italija, in to ne le zaradi migracijskega vprašanja. "To je tipična postkolonialistična bitka za nadzor evro-sredozemskega prostora," je prepričan dr. Gaiser.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.