Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kongres v Rimu (foto: splet Interris)
Kongres v Rimu

Vedno več mladih zapade v satanistične sekte

Slovenija | 09.11.2018, 11:48 Marjana Debevec

V Rimu poteka kongres o pasteh sekt, še posebej tistih satanističnih, v katere vsak dan zapade 15 novih mladih. O tem, kako ta pojav preprečiti, se pogovarjajo strokovnjaki s strani Cerkve, policije in medicinske stroke.

»Ko sem drugim škodoval, sem se počutil pomembnega in sprejetega. Prvič v življenju nisem bil sam. Šele danes pa se zavedam, koliko bolečine sem povzročil«, je na kongresu v Rimu povedal fant, ki je opisal svojo dolgo pot iz pekla satanistične sekte.

Mnogi mladi namreč zaradi občutka praznine v duši, ki so lahko posledica travmatičnih izkušenj v družini, iščejo izpolnitve tam, kjer se zdi, da so sprejeti, poroča spletni portal Interris. Prav nasprotno pa z njimi manipulirajo in jih zlorabijo za svoje namene. Žal pa se o satanističnih in drugih sektah v medijih skoraj ne govori. Razlogi so različni: od kočljivosti tematike, do varovanja zasebnosti žrtev, ali pa tudi zaradi strahu. Mnoge žrtve si o tem ne upajo spregovoriti, ker se bojijo za svoje življenje, ali pa jih je globoko v sebi sram.

Dejstva pa govorijo sama po sebi. Eksorcist Aldo Buonaiuto, ki deluje na področju pomoči žrtvam sekt preko brezplačnega telefona, je povedal, da je vsak dan 15 novih žrtev in več kot 5000 na leto samo v Italiji.

Kaj pa sploh so sekte? Gre za kriminalna združenja, ki od ljudi zahtevajo izvrševanje kaznivih dejanj. Skupni imenovalec vseh sekt je manipulacija in mentalno pogojevanje. To se ponavadi zgodi tako, da se žrtev oddalji od družine, družinske vezi pa nadomestijo odnosi v takšni skupnosti. Sledi proces indoktrinacije, ki vključuje magične ali kvazi verske simbole in odstranitev vsake možnosti odpora.

Osrednji je lik voditelja, ki z vsakim članom ustvari poseben odnos. V tem procesu žrtev izgubi zavedanje o nasilju, ki se izvaja nad njo. Pot ozdravljenja je zato dolga in boleča. Težko je namreč premagati travmo, obstaja pa tudi nevarnost, da znova zapade v sekto.

Kongres v Rimu bodo sklenili z govorom italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija in pozivom, da se o tem ne sme več molčati.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...