Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 20:12

V ZDA republikanci obdržali senat, v predstavniškem domu večina demokratom

Kongres ZDA
Foto © Wikipedia

V ZDA so na tako imenovanih vmesnih volitvah republikanci nekoliko povečali svojo moč v senatu. Demokrati so medtem prevzeli večino v predstavniškem domu kongresa, nanizali so tudi nekaj pomembnih uspehov v boju za guvernerske stolčke. Predsednik Donald Trump je kljub temu zadovoljen, saj državljani niso množično nasprotovali njegovi politiki. Vseeno ga v drugi polovici mandata čakajo ovire.

V ZDA se ankete tokrat niso motile. Napovedale so, da bo republikancem ostal senat in da bo predstavniški dom kongresa po osmih letih v rokah demokratov. To se je tudi zgodilo. "Zgodovinsko dejstvo je, da vmesne volitve zmaga stranka, ki nima v posesti institucije predsednika. Le trikrat v zgodovini se je zgodilo, da jih je dobila predsednikova stranka," je za naš radio pojasnil raziskovalec na Univerzi George Washington v ZDA Igor Kovač. Madež anket s predsedniških volitev pred dvema letoma, ko so napovedale zmago Hillary Clinton, je nekoliko opran, čeprav po Kovačevih besedah tokrat ni bilo težko predvideti razpleta. Kot je dodal, je dogajanje leta 2016 prineslo nekaj pomembnih lekcij. "Veliko so se naučili pri neposrednih napovedih. Bili so bolj previdni pri različnih predvidevanjih, katere enote bodo šle za republikance in katere za demokrate. A še vedno so naredili tri velike napake: ena je senatorska bitka v Montani, drugi dve sta floridska bitka senatorja in floridska bitka za guvernerja."

Nemalo ljudi je v kampanji tokratne vmesne volitve čez veliko lužo označilo za najpomembnejše v sodobni zgodovini ZDA. "Ne vem, če gre za najpomembnejše volitve v sodobni zgodovini. Je pa dejstvo, da Trump in republikanci niso bili daleč od novega zgodovinskega uspeha, da bi zmagali na teh vmesnih volitvah. V nekaj enotah so bile razlike znotraj enega odstotka in ni veliko manjkalo, da bi republikanci obdržali predstavniški dom."

Trump je prek Twitterja sporočil, da gre za izjemen uspeh. Ni namreč prišlo do tako imenovanega modrega vala, ki so ga predvidevali nekateri. A vseeno druga polovica njegovega mandata ne bo lahka. Utegnil bi imeti precej težav. "Že v republikanskem kongresu so bile prisotne tenzije, a so jih nekako rešili. A gremo proti letu 2020 in novim predsedniškim volitvam. Demokrati ne bodo popuščali. Lansirali bodo trivialne teme, blokirali bodo proračune in zniževanje davkov. Storili bodo vse, da bo v državi vse več neudobja, nelagodja in kaosa, kar bi znižalo Trumpovo priljubljenost. To bodo storili, da potem lahko leta 2020 teoretično zmagajo." Finančni trgi so se že odzvali in nakazali večjo previdnost. "Tako nisem največji optimist, kar se tiče gospodarske rasti in gospodarskega uspeha ZDA v prihodnjih dveh letih," je ocenil Kovač.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!