Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:41

Helsinki gostijo več kot 2000 udeležencev kongresa najmočnejše politične družine v Evropi

Kongres ELS
Foto © helsinki2018.epp.eu

Najvplivnejša evropska politična družina, Evropska ljudska stranka, začenja dvodnevni kongres v Helsinkih, kjer bo jutri izbrala vodilnega kandidata za evropske volitve. Za to vlogo se potegujeta Nemec Manfred Weber in Finec Alexander Stubb, ki se bosta drevi pomerila v polurni javni razpravi. Glasovalno pravico ima 734 delegatov, med katerimi je 20 slovenskih, od tega deset iz SDS ter po pet iz NSi in SLS.

Favorit za spitzenkandidata je vodja politične skupine ELS v Evropskem parlamentu Weber, ki so ga podprle tudi slovenske članice ELS - SDS, NSi in SLS. Delegat na kongresu je tudi evropski poslanec Milan Zver, ki je potrdil pisanje medijev, da je nekdanji finski premier Stubb predstavnik liberalnejše struje znotraj ELS, ki se zavzema za strožji pristop do madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki mu nasprotniki očitajo pretrdo protimigracijsko politiko, Weber pa predstavnik konservativnejše struje, ki je madžarskemu premierju bolj naklonjena. Webra podpirajo tudi NSi, SLS in SDS. »Manfred Weber je velik prijatelj SDS, kar je pokazal tudi pred parlamentarnimi volitvami, saj se je udeležil konvencije stranke v Celju, kjer je imel tudi zelo odmeven govor. Manfred Weber, 45-letni Bavarec, je sicer član Krščansko-socialne unije (CSU), evropski poslanec je od leta 2004, predsednika politične skupine ELS v Evropskem parlamentu pa je od leta 2014, ko je na tem mestu nasledil Francoza Josepha Daula. Manfred Weber pa je tudi tvorno sodeloval pri poimenovanju konferenčne dvorane v stavbi Evropskega parlamenta po Jožetu Pučniku, političnemu očetu slovenske države,« so zapisali v SDS.

Na kongres ELS v Helsinkih je povabljenih več kot 2000 udeležencev. Med ključnimi člani družine, ki so jutri med govorci na kongresu, so nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Udeležujejo pa se ga še številni voditelji evropskih desnosredinskih strank, tudi vodja SDS Janez Janša.

Ne spreglejte: