Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:52

Bodo po vmesnih volitvah v ZDA demokrati omejili moč republikancev?

Kongres ZDA
Foto © CTV

Volivci v ZDA na vmesnih volitvah izbirajo 435 članov predstavniškega doma ter 33 od skupaj 100 senatorjev. V obeh domovih imajo zdaj glasovalno premoč republikanci, po javnomnenjskih poizvedbah pa bi demokrati na teh volitvah lahko prevzeli večino v predstavniškem domu. Analitiki so sicer tokrat v napovedih previdni, saj so se ankete na ameriških predsedniških volitvah, ko je slavil Donald Trump, napovedovale drugačen rezultat.

Zvezna oblast v Washingtonu je trenutno povsem v rokah republikanske stranke. Ta ima predsednika, večino v senatu in predstavniškem domu ter večino devetčlanskega vrhovnega sodišča. Republikanci prevladujejo tudi na položajih guvernerjev zveznih držav in obvladujejo večino državnih kongresov.

To republikancem in predsedniku Donaldu Trumpu omogoča nemoteno vladanje, na uspehih katerega je gradil tudi kampanjo pred današnjimi volitvami. Po njegovih besedah je v ZDA zaposlenih 157 milijonov Američanov, kar je največ v zadnjih petdesetih letih. »Te volitve bodo odločale, ali bomo nadaljevali z rastjo ali pa bodo radikalni demokrati prevzeli nadzor nad kongresom. In mimogrede, ste videli podatke o zaposlenosti? Ste videli, kaj se dogaja?«

Na drugi strani pa so demokrati volivce poskušali mobilizirati s kritikami na račun republikancev, v boj pa so poslali nekdanjega predsednika Baracka Obamo. »Kaj so naredili? Najbogatejšim so znižali davke, odpravili so pravila, ki ščitijo čist zrak in vodo. Obljubili so, da bodo odpravili korupcijo. Namesto tega pa so si nabrali obtožb, da bi z njimi lahko oblikoval nogometno moštvo.«

Glede na predčasno glasovanje za tokratne vmesne volitve vlada veliko zanimanje, saj je glasovalo že več kot 34 milijonov Američanov, kar je precej več kot pred vmesnimi volitvami leta 2014. Predvolilne ankete kažejo, da imajo demokrati slabe možnosti za prevzem večine v senatu, a zelo dobre za prevzem večine v predstavniškem domu. Politični analitik dr. Bogomil Ferfila pravi, da je te poizvedbe potrebno vzeti nekoliko z rezervo, glede na to da ankete pred dvema letoma niso bile prav točne. »Poudaril bi še en možen dvom, in sicer, da večina javnomnenjskih raziskav za sedeže v predstavniškem domu izvira iz New York Timesa, ki je verjetno malce prodemokratsko pristranski.«

Ferfila ob tem pojasnjuje, da republikancem in Trumpu na teh volitvah lahko koristijo dobri gospodarski rezultati. Med drugim tudi to, da so plače rasle tudi nižjim slojem, ki so podprli Trumpa. »Problem demokratov je verjetno tudi ta, da razen kritik, ki se vlečejo že dve leti, nimajo nobenih dobrih idej, nimajo niti alternativnih kandidatov niti alternativnih politik.« V kolikor bi želeli to spremeniti do predsedniških volitev, ki bodo čez dve leti, jih po besedah sogovornika čaka veliko dela.

Če bi demokratom na današnjih volitvah uspelo prevzeti spodnji dom, bi to Trumpu lahko povzročilo kar precej težav. Demokrati bi v odborih lahko sprožili številne preiskave v zvezi z ruskim vpletanjem v ameriške volitve, pa tudi preiskave glede Trumpovih davčnih prijav. Ferfila pojasnjuje, da bi se s tem njegova neomejena vladavina končala. »Kljub temu da je obljubljal znatno finančno razbremenitev tudi za srednje sloje, kljub temu da je obljubljal izboljšanje zdravstvenega zavarovanja. Po eni strani pa bo nato na volitvah čez dve leti lahko krivil prevlado demokratov v spodnjem domu,« je dejal Ferfila.

Ameriški volivci danes odločajo tudi o 36 guvernerjih in članih kongresov zveznih držav. Volijo tudi župane in druge državne ter lokalne uradnike, ponekod sodnike, na glasovnicah v 34 zveznih državah pa je tudi 157 referendumskih pobud.

Ne spreglejte: