Ljubljana, četrtek, 18. julij 2019, 01:24

Dr. Maver: Angelo Merkel bi težko postavil ob bok velikanom evropske zgodovine

Nemška kanclerka Angela Merkel
Foto © European Council

Številni v zadnjih dneh ugibajo, kakšne bodo posledice napovedi Angele Merkel o počasnem umiku s političnega parketa v Nemčiji. Kot je znano, je sporočila, da se na decembrskem kongresu Krščansko-demokratske unije ne namerava več potegovati za predsednico stranke. Po drugi strani želi položaj kanclerke obdržati do konca mandata aktualne vlade v Berlinu. Sama je prepričana, da s tem ni oslabljena njena moč v različnih mednarodnih pogajanjih, a po mnenju nekaterih bo težko prepričala svet, da je še lahko garant določene stopnje stabilnosti v Evropski uniji.

Ali bo Merklovi uspelo obstati na čelu Nemčije do leta 2021, bo v veliki meri odvisno od tega, kdo jo bo zamenjal na vrhu Krščansko-demokratske unije. Če bo to nekdo iz vrst njenih zaveznikov, to ni nemogoče. Če bo stranko prevzel kateri od njenih kritikov, bi se njeno vodenje največjega gospodarstva stare celine utegnilo končati prej, verjeten scenarij bi bile predčasne volitve. "Mislim, da je bila to v tem trenutku neka logična rešitev, saj Merklova zdaj vsaj deloma še lahko odloča sama o svoji prihodnosti. Če bi čakala še kakšne deželne volitve, odložitev predsedovanja stranki in zadržanje kanclerskega položaja ne bi bila več mogoča," je napoved Merklove o počasnem umiku s političnega parketa v Nemčiji pospremil politični analitik in publicist dr. Aleš Maver.

Merklova je bila predsednica Krščansko-demokratske unije 18 let, 13 let je tudi kanclerka. Čeprav je Nemčijo vodila v obdobju, ki ga je močno zaznamovala gospodarska kriza, iz katere je država odšla zelo močna, jo dr. Maver težko postavi ob bok velikanom evropske zgodovine po drugi svetovni vojni. "Sam pristop Merklove do vodenja politike je po mojem mnenju problematičen, saj je bilo namesto dolgoročne vizije v ospredju vedno sledenje trenutnemu razpoloženju javnega mnenja. Pri tem so se dogajale tudi hude napake."

Dr. Maver je prepričan, da je to tudi Evropski uniji preprečevalo neko širšo in dolgoročno vizijo, čeprav za to ni kriva le Merklova. V plus ji šteje vlogo, ki jo je s svojo državo odigrala v ukrajinski krizi, ki še ni končana. A Merklova, tako dr. Maver, pri tem vprašanju ni popustila ruskemu izsiljevanju.

Dr. Mavru lahko prisluhnete v ponedeljkovi oddaji Spoznanje več, predsodek manj ob 17.05.

Ne spreglejte: