Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:26

Škofje različnih cerkva v iskanju skupne prihodnosti

Škofje različnih cerkva na srečanju
Foto © focolare

Na Švedskem bo v tem tednu potekalo 37. ekumensko srečanje škofov, ki ga pripravlja Gibanje fokolarov. Tema pogovorov bo Sveti Duh in izzivi ekumenizma danes.

40 škofov, prijateljev Gibanja fokolarov, iz različnih krščanskih Cerkva bo na Švedskem zbranih od 6. do 9. novembra. To državo so izbrali zaradi njenega pomenljivega prispevka k ekumenizmu. Spomnimo, da je tam pred dvema letoma potekalo srečanje med papežem Frančiškom in predstavniki Svetovne luteranske zveze. V skupni izjavi so se takrat zavezali, da bo pričevali Božjo usmiljeno milost, ki je vidna v križanem in vstalem Kristusu. Obljubili so tudi svoja prizadevanja za večje občestvo, utemeljenem na krstu in za odstranitev meja, ki jim preprečujejo priti do polne edinosti, kakršno želi Kristus.

Graditi občestvo, ki bo pričevalo, je tudi namen teh občasnih srečevanj škofov, ki želijo obenem poglobiti duhovnost edinosti, rojeno iz karizme Chiare Lubich.

Po srečanju v Jeruzalemu, Istanbulu, Londonu, Augsburgu, Katovicah in drugih pomenljivih mestih za ekumensko pot, se bodo predstavniki dvanajstih krščanskih cerkva iz 18 držav tokrat srečali na temo: »Sveti Duh, Cerkev in svet danes.« O Svetem Duhu, ki je duša Cerkve, bo škofom spregovorila predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce.

Sicer pa se bodo škofje iz različnih cerkva pogovarjali tudi o ekumenskih izzivih v različnih deželah, o spravi v sodobni družbi, o prenovi Cerkve in o sinodalnosti. Verjetno pa se ne bodo mogli izogniti tudi vprašanju razkola v pravoslavni Cerkvi in iskanju možnosti za njegovo premostitev.

Ne spreglejte: