Ljubljana, ponedeljek, 16. december 2019, 09:37

Drabosnjakov spominski večer

Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec
Foto © Mohorjeva.at

"To bo prireditev ob 250-letnici rojstva 'eniga poredniga Paura u’ Koratane'."

V Tischlerjevi dvorani Mohorjeve hiše v Celovcu bo nocoj ob 18. uri spominska slovesnot ob 250. obletnici rojstva Andreja Šušterja Drabosnjaka. Pripravljajo jo SPD Drabosnjak Kostanje, Krščanska kulturna zveza, Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik Celovec, Inštitut za slavistiko Univerze Alpe Adria v Celovcu, Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU v Ljubljani.

Drabosnjakovo življenje in delo bosta predstavila Ernst Dragaschnig, SPD Drabosnjak Kostanje in Janko Krištof, predsednik Krščanske kulturne zveze Celovec. O Drabosnjakovih rokopisih bosta spregovorila Herta Maurer-Lausegger z Inštituta za slavistiko Univerze v Celovcu v predavanju z naslovom "Misli o pomenu Andreja Šusterja Drabosnjaka v slovenski kulturni zgodovini" in Matija Ogrin z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU iz Ljubljane, ki bo govorili o kritičnih izdajah starejšh slovenskih besedil in njihovem kulturnem pomenu.

Sledil bo recital Alexa Schustra, podelili pa bodo tudi nagrade literarnega natečaja Andrej Šuster Drabosnjak danes. Na večeru bo slišati nekaj arhivskih tonskih posnetkov, za glasbeni okvir pa bosta poskrbela Vokalna ekipa Svrž in Tercet pastirjev iz Pastirske igre.

Iz knjige Andreja Šušterja Drabosnjaka
Iz knjige Andreja Šušterja Drabosnjaka

Andrej Šuster Drabosnjak (1768–1825) iz Drabosinj pri Kostanjah je v literarni zgodovini znan kot najvidnejši lik koroškega bukovništva. Bil je preprost, jezikovnokulturno zaveden človek in ustvarjalec ljudskega slovstva, ki je skrbel za kontinuiteto pisne tradicije in ohranjanje slovenščine na Koroškem.

Ne spreglejte: