Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 14:39

SSO in SKGZ za obvezno znanje slovenščine v vrtcih

Svet slovenskih organizacij (SSO) in Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) zahtevata obvezno znanje slovenščine vzgojiteljev v slovenskih vrtcih v Trstu. V sporočilu za javnost, ki ga objavljamo v celoti, navajajo, da je slovenska narodna skupnost v Italiji okrog tega vprašanja enotna. Prepričani so namreč, da je slovenski jezik temeljni element obstoja in razvoja manjšinske skupnosti, ki ima po zakonskih predpisih pravico do izobraževanja v svojem jeziku.


Dekanu Olipu koroški častni znak

Koroški deželni glavar Peter Kaiser je v sredo, 21. novembra 2018, podelili deželna odlikovanja in častne poklicne nazive zaslužnim osebnostim. Vseh prejemnikov priznanj je 45. Častni znak je prejel tudi mestni župnik v Pliberku, dekan Ivan Olip.


Slovenski dan bo v znamenju obletnic

Rojaki v Argentini bodo to nedeljo, 25. novembra 2018, imeli 63. Slovenski dan. Potekal bo v buenosaireškem okraju Ramos Mejija, kjer stoji Slomškov dom, ki bo ta dan obeležil svojo 57. obletnico. Na praznovanju se bodo spomnili še dveh za naše rojake v Argentini pomembnih 70. obletnic: prihoda povojne begunske emigracije in izhajanja tednika Svobodna Slovenija v Argentini.


Pesem tisočerih zvonov v Belgiji

Rojake in njihove belgijske prijatelje v Genku in Bruslju je konec oktobra nagovorila glasbena maša Pesem tisočerih zvonov. Pogovarjali smo se s slovenskim duhovnikom in pobudnikom ter povezovalcem istoimenske glasbene skupine dr. Zvonetom Štrubljem.


30 let SGZ

Slovenska gospodarska zveza SGZ iz Celovca je nadstrankarska krovna gospodarska organizacija koroških Slovencev. Leta 1998 so jo ustanovili gospodarstveniki in člani prostih poklicev iz vrst slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Praznovanje 30-letnice je bilo sinoči v tehnološkem parku Lakeside Spitz v Celovcu.


Slovenska podjetnost kroži prek meja

V dvorcu Bukovje v Dravogradu bo jutri 10. poslovna konferenca, ki jo pripravlja Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Posvet s slovenskimi podjetniki in gospodarskimi ustanovami iz tujine naj bi podjetjem nudil podporo pri vstopanju na tuje trge.


9. obletnica blagoslovitve kapele Marije Pomagaj

Iz Queenslanda (Kraljičine dežele) v Avstraliji se nam je oglasil Mirko Cuderman, ki piše o slovesnem obeleževanju devete obletnice slovenske kapele, ki je posvečena Mariji Pomagaj, v Marijini dolini. Osrednji gost praznovanja je bil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Mirko Cuderman piše še, da Kraljičina dežela nima meja.


Spomenica SSO in SKGZ v Ljubljano in Rim

Krovni organizaciji slovenske manjšine v Italij, Svet slovenskih organizacij SSO in Slovenska kulturno gospodarska zveza SKGZ sta pripravili spomenico o aktualnem stanju slovenske narodne skupnosti v Avtonomni deželi Furlaniji Julijski krajini, ki sta jo posredovali osrednjim državnim oblastem Republike Slovenije, v prihodnjih dneh jo bosta tudi italijanskim državnim oblastem.


Zbor iz San Martina poje že 70 let

Slovenski pevski zbor iz San Martina v Buenos Airesu v Argentini, ki ga vodi Lučka Marinček Kastelic, je s koncertom v soboto, 27. oktobra 2018, obeležil 70-letnico delovanja.


60 let Slovenskega društva v Vancouvru

Rojaki v Britanski Kolumbiji na zahodu Kanade so veselo in slovesno praznovali okroglo obletnico. S svojim obiskom jih je počastila tudi nova slovenska veleposlanica v Kanadi dr. Melita Gabrič, ki jim je ob jubileju izročila priznanje, za dobro voljo in ples je poskrbel ans. Mladika iz Celja.


Novejše novice | Starejše novice