Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:33

Pesem tisočerih zvonov v Belgiji

0:00
0:00
Pesem tisočerih zvonov v Bruslju
Foto © Zvone Štrubelj

Rojake in njihove belgijske prijatelje v Genku in Bruslju je konec oktobra nagovorila glasbena maša Pesem tisočerih zvonov. Pogovarjali smo se s slovenskim duhovnikom in pobudnikom ter povezovalcem istoimenske glasbene skupine dr. Zvonetom Štrubljem.

Zgodba, ki jo je napisal duhovni avtor Antony de Mello, je pred 30-imi leti navdihnila skupino mladih glasbenih ustvarjalcev iz vse Slovenije. V tistem času so po slovenskih župnijah obstajali mladinski ansambli, ki so igrali pri mašah za mlade. V vasici Soči, kjer je danes dom Karitas, so se skupine iz vse Slovenije povezale in nastala je mladinska glasbena maša Pesem tisočerih zvonov.

V soboto, 27. oktobra 2018, je duhovna glasbena skupina Pesem tisočerih zvonov iz Slovenije v Našem domu v Genku pela glasbeno mašo in na 58. slovenskem dnevu oblikovala kulturni in družabni program. Ustvarilo se je prijetno, domače in sproščeno ter praznično vzdušje.

Glasbena masa Pesem tisocerih zvonov v Genku
Glasbena masa Pesem tisocerih zvonov v Genku

V nedeljo, 28. oktobra 2018, je skupina glasbeno mašo predstavila v cerkvi Sv. Križa (St.Croix) na trgu Flagey v Bruslju. Z mednarodno udeležbo je glasbena maša zazvenela še posebej slovesno.

V ponedeljek, 29. oktobra 2018, je skupina obiskala Evropski parlament in se na slovenskem veleposlaništvu srečala s slovenskim veleposlanikom Radom Genorijem.

Obisk na slovenskem veleposlanistvu v Bruslju
Obisk na slovenskem veleposlanistvu v Bruslju

Petdnenvno bivanje duhovno-glasbene skupine Pesem tisočerih zvonov v Slovenskem pastoralnem centru, ki jo je sestavljalo več kot petdeset udeležencev, je tudi bruseljskega župnika dvignilo in ga popeljalo v 30-letno zgodovino prijateljevanja in nenavadne duhovne poti. Evharistija je vir krščanske duhovnosti, kraj solidarnosti, utrjevanja bratsko-sestrinske skupnosti in izvir duhovnega veselja.

Tako je na dogodek v Genku in v Bruslju vabil plakat v slovenščini in francoščini. Za Bruselj so pripravili tudi prevode vseh pesmi glasbene maše v francoščino in angleščino, kar se je izkazalo za dobro potezo.

Plakat za Glasbeno mašo
Plakat za Glasbeno mašo

Pri nedeljski maši v cerkvi Sv. Križa je somaševal tamkajšnji župnik Luc Terlinden in odgovorni škofijski referent za tujejezične skupnosti Eric Vancraynest. Evharističnega slavja se je s skupino mladih iz Bruslja udeležil tudi odgovorni referent za mladinsko pastoralo v Bruslju, Olivier Dekoster. Prvič je Slovenski pastoralni center tudi drugim krščanskim skupnostim v Bruslju ponudil dogodek za skupno praznovanje ob evharistični mizi.

Cerkev Svetega križa v Bruslju
Cerkev Svetega križa v Bruslju

Ne spreglejte: