Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
70 let zbora iz San Martina (foto: Toni Belec, Svobodna Slovenija)
70 let zbora iz San Martina

Zbor iz San Martina poje že 70 let

Slovenci po svetu | 07.11.2018, 10:39 Matjaž Merljak

Slovenski pevski zbor iz San Martina v Buenos Airesu v Argentini, ki ga vodi Lučka Marinček Kastelic, je s koncertom v soboto, 27. oktobra 2018, obeležil 70-letnico delovanja.

Začetek Slovenskega pevskega zbora San Martin je zelo zanimiv. Pobudo zanj je dal svétnik Karel Škulj. Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta 1948, je imel v sanmartinski cerkvi prvikrat mašo za Slovence. Po maši je rekel rojakom: “Lepo je bilo, kajne? Pri prihodnji maši pa moramo imeti že tudi slovensko petje.” Te besede so našle takoj velik odmev v srcih nekdanjih pevcev in pevk in v začetku septembra 1948 je zbor pod vodstvom Borisa Pavšerja začel peti pri slovenski maši v San Martinu. Na orglah ga je spremljala Matilda Kogovškova. Dokler Slovenci v San Martinu še niso imeli svojega skupnega doma, je pevski zbor imel vaje v prostorih sanmartinskega župnišča in v hiši gospoda Pavlovčiča. Poleg cerkvenega petja pa je zbor pričel v svoj spored vključevati svetne pesmi in nastopati tudi na raznih slovenskih prireditvah, kulturnih in zabavnih. Zborovo delovanje se je razširilo tudi na druge okraje. Ko so Slovenci v okraju San Martín leta 1960 prišli do lastnega doma, so se začele pevske vaje v tem domu.

Na vaji sanmartinskega zbora
Na vaji sanmartinskega zbora © Toni Belec, Svobodna Slovenija

V soboto, 27. oktobra 2018, je zbor s koncertom obeležil 70-letnico delovanja. Gostje so se najprej zadržali na dvorišču Doma, kjer se še vedno razkošno bohotita sanmartinski lipi, in na krasno oblikovanem triptihu lahko prebirali o zgodovini zbora. Nato so do zadnjega kotička napolnili spodnjo dvorano in se ob pogledu na elegantno sceno skušali zbrati za koncert. V prvih vrstah so bili gostje: veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan, Marjana Poznič in Jože Lenarčič v imenu Zedinjene Slovenije, predsednica Zveze slovenskih mater in žena Alenka Prijatelj ter sanmartinska družina: predsednik dr. Viktor Leber in duhovnik Igor Grohar ter drugi.

Ob potrkavanju zvonov so se na oder postavili nastopajoči in zborovodkinja Lučka Marinček Kastelic. Med drugim smo slišali pesmi: Zagorski zvonovi, Pa se sliš’, Večerni ave, Pesem o rojsvu, Tam, kjer teče bista Zila, Pojdam u rute, Domovini ... ter vrsta pesmi iz novega sveta, iz Argentine. Slovenski valček in argentinski tango sta se neslutoma spojila v novo pesem – pesem dvoedine domovine. V tej pesmi je povzeta zgodba Slovenskega pevskega zbora San Martin. To je pojoča zgodba ljubezni in prijateljstva. Zbrani so prisluhnili tudi pesmi Amigos, ki so jo otroci peli izmenoma po slovensko in špansko. Zgodbi so poslušalci pozorno sledili in ubrano petje zbora in solistov ter izvajanje spremljave velikodušno nagradili s ploskanjem. Marsikomu se je ob poslušanju prikradla solza, ganjenost pa se je stopnjevala ob gledanju videa o zgodovini zbora.

Koncert ob 70-letnici zbora
Koncert ob 70-letnici zbora © Toni Belec, Svobodna Slovenija

Ob 70-letnici je zboru prisrčno čestital predsednik Slovenskega doma San Martin dr. Viktor Leber in zborovodkinji izročil spominski krožnik, Gabrijelu Petkovšku pa posebno priznanje kot veteranu zbora. V imenu Zedinjene Slovenije sta zboru iskreno čestitala Marjana Poznič in Jože Lenarčič in poklonila krožnik. Alenka Prijatelj se je s šopkom zahvalila za brezpogojno pomoč zbora pri praznovanjih Zveze.

Veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan je dejala: ,,Prečudovit večer je bil zaradi glasbe in zaradi vseh teh desetletij vztrajanja, da je prišlo do tega slavnostnega večera. Res čutilo se je 70 let prave podlage, da ste lahko res odlično izvedli ta program. Navdušena sem nad izborom pesmi. Šli ste čez slovenske pokrajine, čez Argentino, povezali obe domovini in s tem pokazali te vezi, ki jih tudi skozi petje ves ta čas tako lepo gojite in prenašate iz roda v rod. To da so bile danes na odru tri generacije tudi ni običajno ... Seveda pesem je nekaj, kar je zelo tipično za Slovence, kjerkoli so, del naše identitete, pesem nas povezuje.“ Zboru je izročila posebno priznanje za neprecenljivo vlogo pri ohranjanju slovenske identitete ter za širjenje ugleda Slovenije v Argentini.

Predsednik Slovenskega doma San Martin dr. Viktor Leber izroča priznanje Gabrijelu Petkovšku
Predsednik Slovenskega doma San Martin dr. Viktor Leber izroča priznanje Gabrijelu Petkovšku © Toni Belec, Svobodna Slovenija

Na vrsto so prišle zahvale zbora – Bogu in ljudem za vse prejete dobrote. Najprej Slovenskemu domu, kjer zbor prepeva od leta 1960 in pa predsedniku Viktorju, ki je zboru pomagal pri organizaciji potovanj. Zahvala bivšim pevcem in pevkam ter organistkam. Višek večera je bil, da so se lahko zahvalili prvemu dirigentu Borisu Pavšerju in vsem, ki so mu sledili. Prisotni so bili Rok Fink, Janez Mežnar, žena pok. Vinka Klemenčiča gospa Tatiana in hčerke pok. Slavka Rupnika. Vsem smo podarili spominske krožnike, ki jih je z Bajukovimi motivi naslikala Lučka Kastelic. Aplavzov v zahvalo so bili deležni tudi poslušalci, dobrotniki in sodelavci pri pripravi koncerta, ki ga je podprl Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

(vir: Svobodna Slovenija)

Priznanje za zborovodkinjo
Priznanje za zborovodkinjo © Toni Belec, Svobodna Slovenija

Pogovor z zborovodkinjo

Lučka Marinček Kastelic zbor vodi že 25 let, pred tem je sicer pela v drugih zborih in sestavih. Vaje imajo v sanmartinskem domu v sobi svete Cecilije enkrat na teden dve uri, del so tudi tehnične vaje, po potrebi se pred nastopi dobijo še dodatno in po glasovih.

V domačem domu pojejo pri mašah, še posebej za božič in veliko noč, meseca maja ob obletnici doma, enkrat na leto v kulturnem večeru V taktu barv, na domobranski proslavi ... Zapojejo tudi v Slovenski hiši v središču Buenos Airesa. V okraju San Martin so že nastopili v različnih cerkvah, občinskem teatru, knjižnici in univerzi za argentinsko občinstvo, še največ jih pritegne vsakoletni božični koncert, ki ga imajo v sanmartinski stolnici, saj pri njem nastopijo tudi otroci, pa že žive jaslice pripravijo. Kot je še dejala Lučka Marinček Kastelic, večkrat sodelujejo z drugimi slovenskimi zbori v Buenos Airesu, tako so nedavno skupaj peli pri sveti maši v stolnici ob 70-letnici prihoda slovenskih beguncev v Argentino.

Pri pevcih je čutiti navdušenje za petje, a mlajši člani zaradi slabih gospodarskih razmer iščejo priložnosti za službo in življenje izven Buenos Airesa ali Argentine, zato je težko dolgoročno računati na njihovo stalno sodelovanje pri zboru. Drugače je še pri zelo majhnih pevcih, zanje Lučka Marinček Kastelic vodi skupino Zvončki. Kot je še povedala, so imeli pred dvema letoma že povsem izdelan načrt gostovanja v Sloveniji, a zaradi smrti glavnega pevca in prijatelja, basbaritonista, duše zbora in gostovanja Tonija Podržaja, takrat odpovedali. Željo po tem še gojijo, a novega datuma še nimajo, tudi zaradi trenutno neugodnih gospodarskih razmer

Slovenci po svetu, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...