Ljubljana, petek, 19. april 2019, 06:34

Praznovanje 35-letnice cerkve v Adelaidi

Cerkev Svete družine v Adelaidi
Foto © Stičišče avstralskih Slovencev

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore in provincial slovenskih frančiškanov p. Marjan Čuden sta sklenila svoj obisk slovenskih misijonov v Avstraliji s praznovanjem 35-letnice blagoslovitve slovenske cerkve Svete Družine v West Hindmarshu v Adelaidi.

Cerkev, ki so jo rojaki postavili pod vodstvom tedanjega voditelja slovenskega misijona, zdaj žal že pokojnega p. Janeza Tretjaka, je 13. februarja 1983 blagoslovil takratni ljubljanski nadškof msgr. Alojzij Šuštar.

Jubilejno leto so pričeli na praznik Svete Družine 2017, ko je z rojaki maševal takratni adelaidski nadškof msgr. Philip Wilson. Prvo nedeljo v februarju, ki je bila najbližja datumu blagoslovitve, je bil v gosteh nekdanji frančiškanski provincial p. Mihael Vovk, z obiskom na zadnjo oktobrsko nedeljo pa je praznovanje doseglo svoj vrh in zaključek.

Praznovanje 35-letnice slovenske cerkve v Adelaidi
Praznovanje 35-letnice slovenske cerkve v Adelaidi

Nova slika sv. Mary MacKilop
Nova slika sv. Mary MacKilop

Sveta maša je bila darovana v zahvalo Bogu ter vsem živim in pokojnim dobrotnikom. Med živimi so se spomnili poleg Danila Kreseviča, predsednika gradbenega odbora, tudi Štefana Kolmana, ki je takrat opravil zidarska dela. Dan pred slovesnostjo so ga obiskali v domu za starejše. Med pokojnimi pa pred kratkim umrlega Ivana Zagorca. Ob koncu maše sta zato nadškof in provincial šopka, ki sta ju na začetku dobila kot dobrodošlico, izročila Mariji Zagorc, ženi Ivana Zagorca in Danilu Kreseviču, da ga ponese na grob svoji ženi Ivi, ki je vestno skrbela za urejenost naše cerkve in je umrla pred letom in pol.

Ob koncu maše je nadškof blagoslovil novo sliko sv. Mary MacKillop, delo Justine Bole-Schneider iz slovenskega občestva, provincial p. Marjan Čuden pa je izročil priznanje Slovenske frančiškanske province članom slovenske skupnosti »za nesebično pomoč frančiškanom in sodelovanje z njimi«. V imenu skupnosti ga je sprejela Rosemary Poklar.

Po maši so se rojaki zbrali še na kosilu v dvorani, kjer je bila priložnost, da so se še osebno srečali z gostoma in izmenjali par besed. Gosta sta z vodjo slovenskega misijona v Adelaidi p. Davidom Šrumpfom pred odhodom v Melbourne obiskala še Slovenski klub.

Priznanje za slovensko skupnost v Adelaidi
Priznanje za slovensko skupnost v Adelaidi

Ne spreglejte: