Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Cerkev Svete družine v Adelaidi (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Cerkev Svete družine v Adelaidi

Praznovanje 35-letnice cerkve v Adelaidi

Slovenci po svetu | 02.11.2018, 13:41 Matjaž Merljak

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore in provincial slovenskih frančiškanov p. Marjan Čuden sta sklenila svoj obisk slovenskih misijonov v Avstraliji s praznovanjem 35-letnice blagoslovitve slovenske cerkve Svete Družine v West Hindmarshu v Adelaidi.

Cerkev, ki so jo rojaki postavili pod vodstvom tedanjega voditelja slovenskega misijona, zdaj žal že pokojnega p. Janeza Tretjaka, je 13. februarja 1983 blagoslovil takratni ljubljanski nadškof msgr. Alojzij Šuštar.

Jubilejno leto so pričeli na praznik Svete Družine 2017, ko je z rojaki maševal takratni adelaidski nadškof msgr. Philip Wilson. Prvo nedeljo v februarju, ki je bila najbližja datumu blagoslovitve, je bil v gosteh nekdanji frančiškanski provincial p. Mihael Vovk, z obiskom na zadnjo oktobrsko nedeljo pa je praznovanje doseglo svoj vrh in zaključek.

Praznovanje 35-letnice slovenske cerkve v Adelaidi
Praznovanje 35-letnice slovenske cerkve v Adelaidi © Stičišče avstralskih Slovencev

Nova slika sv. Mary MacKilop
Nova slika sv. Mary MacKilop © Stičišče avstralskih Slovencev
Sveta maša je bila darovana v zahvalo Bogu ter vsem živim in pokojnim dobrotnikom. Med živimi so se spomnili poleg Danila Kreseviča, predsednika gradbenega odbora, tudi Štefana Kolmana, ki je takrat opravil zidarska dela. Dan pred slovesnostjo so ga obiskali v domu za starejše. Med pokojnimi pa pred kratkim umrlega Ivana Zagorca. Ob koncu maše sta zato nadškof in provincial šopka, ki sta ju na začetku dobila kot dobrodošlico, izročila Mariji Zagorc, ženi Ivana Zagorca in Danilu Kreseviču, da ga ponese na grob svoji ženi Ivi, ki je vestno skrbela za urejenost naše cerkve in je umrla pred letom in pol.

Ob koncu maše je nadškof blagoslovil novo sliko sv. Mary MacKillop, delo Justine Bole-Schneider iz slovenskega občestva, provincial p. Marjan Čuden pa je izročil priznanje Slovenske frančiškanske province članom slovenske skupnosti »za nesebično pomoč frančiškanom in sodelovanje z njimi«. V imenu skupnosti ga je sprejela Rosemary Poklar.

Po maši so se rojaki zbrali še na kosilu v dvorani, kjer je bila priložnost, da so se še osebno srečali z gostoma in izmenjali par besed. Gosta sta z vodjo slovenskega misijona v Adelaidi p. Davidom Šrumpfom pred odhodom v Melbourne obiskala še Slovenski klub.

Priznanje za slovensko skupnost v Adelaidi
Priznanje za slovensko skupnost v Adelaidi © Stičišče avstralskih Slovencev

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...