Ljubljana, četrtek, 18. julij 2019, 00:39

Pogovor o: Razbijanje predsodkov o mladih in starejših

0:00
0:00
Gostje Lidija Hamler, Marko Košnik, Helena Golob, Katarina Maček
Foto © ARO

Z gosti v oddaji Pogovor o smo tokrat govorili o sodelovanju mladih in starejših, o medgeneracijskem dialogu in o način privabljanja mladih k prostovoljstvu.

Na pobudo Slovenske Karitas smo v studio ob Tednu Karitas, geslo katerega je »Mladost iz koreni modrosti«, povabili duhovnika z izkušnjo sodelovanja z mladimi, predstojnika salezijanske skupnosti v Sloveniji Marka Košnika, strokovnjakinjo za delo z mladimi, ravnateljico Dijaškega doma Zavoda Antona Martina Slomška dr. Lidijo Hamler, vodjo in prostovoljko Župnijske karitas Vransko Heleno Golob ter študentko in prostovoljko pri Karitas Katarino Maček. Dotaknili so se različnih predsodkov, ki jih ima družba do mladih in starejših, ter podali svoja spoznanja, do katerih so prišli preko bogatih izkušenj pri vključevanju generacij v skupne projekte.

Družba se stara, ljudje smo primorani čedalje dlje delati, za prostovoljstvo zmanjka časa. Mnogi starejši, ki so se nekoč lahko upokojili že kmalu po petdesetem letu in nato svoje poslanstvo našli tudi pri pomoči na Karitas, danes še vedno hodijo v službo. Po drugi strani pa potreb po pomoči ne zmanjka. Še vedno na vrata trkajo materialno in socialno ogroženi posamezniki in družine. Ljudje na robu potrebujejo oporo. Na koga, razen državnih ustanov, lahko računajo? Kdo bo tisti, ki bo človeka v stiski tudi sprejel in se zanj zavzel ter mu prisluhnil? Predvsem pa, kako modrost, ki jo imajo starejše generacije, predati novim generacijam človekoljubnih sodelavcev? Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje.

Teden Karitas - Mladost iz korenin modrosti
Teden Karitas - Mladost iz korenin modrosti

Ne spreglejte: