Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Janez Janša, SDS (foto: Rok Mihevc)
Janez Janša, SDS

Janša napoveduje referendum glede dogovora ZN o migracijah

| 21.11.2018, 14:31

Poslanci opozicijskih strank SDS, NSi in SNS so na današnji izredni seji državnega zbora, katere sklic so zahtevali, izrazili odločno nasprotovanje dogovoru ZN o migracijah. Predsednik SDS Janez Janša je napovedal tudi vložitev zahteve za posvetovalni referendum o dogovoru. Poslanci koalicijskih strank in Levice pa so izrekli podporo dogovoru.

Branko Grims je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS poudaril, da ima globalni dogovor ZN o varnih, zakonitih in urejenih migracijah zavajajoč naslov. Po njegovem mnenju je sporen tudi postopek sprejemanja tega dokumenta v Sloveniji, ki da je doslej potekal za hrbtom ljudi. Dejal je, da je postopek protizakonit in protiustaven.

Predsednik največje opozicijske stranke Janša je glede tega poudaril, da bi moral o dogovoru najprej razpravljati parlament in nato vlada, ne pa da je parlament o tem razpravljal kot zadnji. "Tako nam niste pustili druge možnosti, kot da vložimo zahtevo za posvetovalni referendum," je povedal.

Matej Tonin iz NSi pa je poudaril, da trditve, da je dogovor neobvezujoč, ne držijo. "Če je nezavezujoč, potem ga ne potrebujemo, ampak mi mislimo, da na dolgi rok bo ta dokument zavezujoč," je izpostavil. Dogovor je treba po njegovih besedah treba postaviti v kontekst, da sosednje države odstopajo od njega. Če bo Slovenija v danem kontekstu ta dogovor podpirala, lahko številni migranti - kot je dejal, jih je več tisoč na balkanski poti - to razumejo kot povabilo, da so dobrodošli v Slovenijo. "Prepričan sem, da takšnega pritiska Slovenija na dolgi rok ne bo zdržala," je dejal.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa gre pri dogovoru za "izdajo slovenskega naroda". Po njegovih besedah se bodo lahko migranti "prosto gibali povsod in imeli večje pravice kot 250.0000 Slovencev in Slovenk in naših državljanov, ki živijo pod pragom revščine," je dejal v svojem govoru, ki je na mestih močno razburil poslance levega dela parlamenta.

Jani Möderndorfer SMC je Jelinčičev nastop označil za nesramnega in zaničujočega ter izrazil pričakovanje, da bodo predsednik in podpredsedniki DZ takšen govor v prihodnje ustavili in poslanca opozorili.

Robert Pavšič iz LMŠ je poudaril, da dogovor ZN zajema ugotovitev, da so migracije dejstvo, da so tu in da niso le težava ciljnih držav. Nobenega zagotovila ni, da bodo migrantska vprašanja s tem sporazumom rešena.

Milan Brglez SD je medtem poudaril, da dogovor ločuje ter različno obravnava begunce in različne kategorije migrantov.

Da gre za prvi mednarodni odgovor o upravljanju migracij, ki se zavzema za boljše sodelovanje med državami pri obravnavanju migracij, pa je izpostavila Maša Kociper SAB. Dodala je, da ves čas potekajo tudi številne aktivnosti Evropske unije na področju ureditev razmer na tem delu sveta.

Ivan Hršak DeSUS je izpostavil, da upravljanje z migracijami predstavlja pomembno sestavino pri zagotavljanju varnosti tako v Sloveniji kot v svetu.

Pred DZ tudi protesti proti dogovoru

Sejo državnega zbora spremlja tudi protest proti temu dogovoru. Protesta pred stavbo parlamenta se udeležuje okoli 200 ljudi, ki v ospredju držijo napis Slovenijo Slovencem 2018. Na transparentih je opaziti napise, s katerimi pozivajo odgovorne oziroma vlado, naj globalnega dogovora ne podpre. Zaslediti je tudi zahtevo po prevodu besedila v slovenski jezik. Transparenti so usmerjeni tudi proti vladi Marjana Šarca.

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Doslej mu je podporo odreklo več držav, med drugim ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka in Bolgarija.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...