Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Predsedniki strank povečini zadovoljni z rezultati volitev

| 19.11.2018, 13:33

Na prvem mestu po številu izvoljenih županov, 23, ostaja Slovenska ljudska stranka, največ svetniških mandatov je pripadlo SDS. Med tistimi, ki so izboljšali rezultat na lokalni ravni je tudi NSi, tako so pomladne stranke skupaj dobile najmanj 43 županov, vladne le 15, od tega stranka Marjana Šarca ostaja po prvem krogu brez župana in le s 53 svetniki. Za primerjavo SDS jih ima tam, kjer so volili po proporcionalnem volilnem sistemu 537, SD 333, SLS 217 in NSi 176. Kljub temu so tudi letos prednjačili samostojni kandidati, izvoljenih jih je bilo 87

Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da je Ljubljana specifična po prijemih volilne kampanje, ki jih »očitno obvlada le Janković, to pa se odraža na rezultatih«. Na vprašanje, kdo lahko premaga Jankovića, je Janša odgovoril, da Ljubljančani. »A dvomim, da je kdorkoli v potencialni politični konkurenci sposoben uporabljati enake metode, kot jih uporablja on,« je dodal. »Ljubljana je stvar Ljubljančanov. Sam nisem Ljubljančan, če bi živel v Ljubljani, bi me ta rezultat skrbel,« je povedal Janša, ki ga predvsem skrbijo prijemi v slogu »ni važno, kaj delaš, važno je, da si naš«. »V skladu s tem potem razpadejo temeljni moralni zakoni, na katerih je znosna civilizirana družba organizirana,« opozarja. Kot pozitivno je Janša ocenil nekoliko višjo volilno udeležbo, v SDS so veseli tudi dobrih signalov, ki prihajajo iz cele Slovenije. »Rezultati, ki so že objavljeni, kažejo, da bo v celi Sloveniji na teh volitvah samo za SDS glasovalo več volivcev kot za celotno vladno koalicijo,« je ugotavljal Janša in poudaril, da bo Lista Marjana Šarca, čeprav vodi državo, v celotni državi dobila manj kot dvoodstotno podporo.

Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril, da so zelo zadovoljni z rezultati lokalnih volitev. Med novoizvoljenimi župani jih kar devet prihaja iz NSi, v nekaj občinah pa so se uvrstili v drugi krog. Po Toninovih besedah, so za uspešen volilni rezultat zaslužni predvsem delovni ljudje. »Predvsem naši ljudje so se izdatno angažirali in se izjemno potrudili v kampanji. Ta kampanja za lokalne volitve je vedno specifična, ker je odvisna predvsem od ljudi na terenu, ne toliko od nacionalnega nivoja.« Kandidat NSi za župana v Kamniku Matej Slapar je po do zdaj preštetih glasovih tesno za petami kandidatu LMŠ Igorju Žavbiju. Tonin je pričakoval tesne rezultate. »Upam celo na zmago v prvem krogu, ker so vse zadnje ankete kazale, da smo razliko zmanjševali,« je pojasnil Tonin. »To bi bil tudi za nas zelo pomemben dosežek, občina Kamnik je nenazadnje kar velika občina,« je dodal. Pred lokalnimi volitvami so moči združevali s strankami SDS in SLS. »V teh lokalnih volitvah smo se enostavno dogovorili, da poskušamo najti skupni jezik pri čim večjem številu županskih kandidatov," je poudaril. "Samostojni nastopi kažejo na manjšo možnost za uspeh,« je dodal.

V SLS glede na trenutne rezultate ugotavljajo, da bodo spet stranka z največ župani in po teh volitvah najmanj tretji po številu občinskih svetnikov. »To si po zahtevnem obdobju, ki je za nami, štejemo za veliko zmago in boljši rezultat od najbolj optimističnih pričakovanj,« je navedel predsednik SLS Marjan Podobnik ter se zahvalil volivcem. Po njegovem prepričanju je uspeh na lokalni ravni v prvi vrsti posledica odličnega dosedanjega dela na lokalni ravni. Prepričani so, da bodo v prihodnje enako uspešni tudi na državni ravni in bodo kot »široka, povezovalna, na slovenskih tradicionalnih vrednotah utemeljena in v prihodnost usmerjena stranka slej ko prej dosegli in presegli rezultat iz leta 1996«. »Verjamemo, da je krepitev sodelovanja programsko sorodnih stran prvi korak k dolgoročnemu uspešnemu in stabilnemu razvoju Slovenije. Prav tako pa je tudi pomembno, da smo sposobni sodelovanja z vsemi strankami in skupinami, ki na volitvah dobijo podporo volivcev,« je navedel predsednik SLS. Dodal je, da želi stranka tudi preko Partnerstva za prihodnost postati prostor sodelovanja strokovnjakov in vseh, ki želijo svoje znanje in izkušnje deliti v korist celotne

Predsednik LMŠ in premier Marjan Šarec je ob lokalnih volitvah poudaril, da je bilo dovolj jemanja občin kot neko peto kolo. »Naredil bom vse za to, da bo lokalna samouprava cenjena, da bo živela in da bodo občine lahko tudi delale,« je dejal. Zdi se mu tudi pomembno, da je prvi predsednik vlade z izkušnjami županovanja, saj da je to pomembno znanje.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je izide volitev spremljala v Kranju, kjer je za župana mestne občine kandidiral tudi skupni kandidat SAB in Več za Kranj Iztok Purič, ki pa se mu ni uspelo uvrstiti v drugi krog. Predsednica SAB je v zvezi s tem dejala, da niso razočarani, saj imajo volivci vedno prav. DeSUS tako kot Stranka Alenke Bratušek ostaja brez županskih kandidatov ima pa najmanj 130 svetnikov in svetnic.

V SNS so po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča zadovoljni z rezultatom saj so dobili 14 občinskih svetnikov. Kot je dejal, je to velik rezultat glede na to, da jih sedem let ni bilo v DZ in da so bili kot stranka v popolni medijski blokadi. V največjih slovenskih mestih so rezultati županskih volitev po mnenju Jelinčiča v skladu s pričakovanji.

Predsednik SD Dejan Židan katerega stranka je na drugem mestu po številu županov in svetnikov ugotavlja, da vse več kandidatov kandidira na neodvisnih listah in da se vse manj strank odloča za svoje kandidate.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...