Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Marakeški sporazum: rešitev ali past?

Slovenija | 15.11.2018, 17:20 Marjana Debevec

Slovenska vlada je na današnji seji podprla globalni dogovor Združenih narodov o migracijah. Kot je po seji sporočil zunanji minister Miro Cerar, bo Slovenija decembra v Marakešu sodelovala pri njegovem sprejemanju. Opozicija pa izpostavlja njegove nedorečenosti in pasti.

Kot je poudaril Cerar, je to politični dokument, ki ne terja sprememb nacionalne zakonodaje in vsaki državi dovoljuje, da ohrani polno suverenost. Dogovor po njegovih besedah sicer ločuje med legalnimi in nelegalnimi migracijami, vlade ZDA, Avstralije, Madžarske, Poljske, Avstrije in Češke pa menijo ravno nasprotno.

Član odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je še pred sejo vlade to pozval, naj ne sprejema dokončnih odločitev o omenjenem vprašanju, saj je za usmerjanje zunanje politike pristojen državni zbor, ki bo o tem razpravljal 21. novembra. Predsednik SDS Janez Janša pa vladi svetuje, naj Afričanom raje pomaga v Afriki. »Medtem ko jim ZDA in Kitajska namenjati po 60 mlrd$, Evropska unija za razvojno pomoč Afriki prispeva le 16 mlrd$«, je zapisal na tviter.

Nad stališčem slovenske oblasti je zaskrbljen tudi ugledni mednarodni pravni strokovnjak dr. Boštjan M. Zupančič, ki ga je označil za “znak neumnosti ali zavestnega zavajanja državljanov Republike Slovenije.”

Kot piše spletni portal Domovina.je, pa je vse več tudi pozivov k protestom, ki se naj bi zgodili v sredo, vzporedno s parlamentarno sejo o Marakeški deklaraciji.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...