Ljubljana, sreda, 24. april 2019, 02:24

Merše: Bo vlada svoje populistične obljube financirala na račun najšibkejših?

Tomaž Merše
Foto © 24kul.si

Čeprav se s sprejemom novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019 mudi, je vlada danes še ni obravnavala. Koalicijske partnerice so razburili predvideni ukrepi, ki gredo v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike. Ostri odzivi prihajajo tudi iz opozicije in nevladnih organizacij, premier Marjan Šarec pa je za soboto že sklical vrh koalicije. Da bi minister zaradi tega moral oditi, pozivajo v društvu Družinska pobuda, Aleš Primc pa je že zaprosil za sestanek pri Šarcu.

Vlada želi izdatke države zmanjšati za 160 milijonov evrov. In kje bo vzela? Med drugim predlog predvideva, da prihodnje leto pravica staršem do dodatka za veliko družino ne pripada. S tem bi privarčevali 11 milijonov evrov. Dodatnih 20 milijonov bi lahko privarčevali, če bi v sedmem in osmem dohodkovnem razredu ukinili izplačevanje otroškega dodatka, še skoraj 10 milijonov evrov pa z omejitvami, vezanimi na socialni status pri državnih štipendijah. Do konca leta 2019 naj se ne bi usklajevali transferji posameznikom in gospodinjstvom, prav tako bi ohranili zgornjo mejo pri nadomestilu za delavke na porodniškem dopustu. S prvim ukrepom naj bi privarčevali 16 milijonov evrov, z drugim 40 milijonov evrov. »Starši v Sloveniji smo šokirani in ugotavljamo, da tako podlega odnosa do otrok in družin ni imel še noben finančni minister in nobena vlada doslej. Finančni minister in vlada, ki hočeta svoje populistične obljube financirati z jemanjem denarja najšibkejšim, torej jemanjem denarja otrokom, ki so naša prihodnost, s tem jasno pokažeta svojo nizkotnost in prezirljiv odnos do najšibkejših, ki nimajo niti volilne pravice in ne morejo stavkati ter tako blokirati življenja v državi,« nam je povedal predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše, ki še dodaja, namesto, da bi minister pripravil takšne ukrepe, ki bodo v dobrobit družin te še zaostruje, celo bolj, kot so bili v času finančne krize.

»Namesto, da bi vlada tudi družinam napovedala boljše čase, si novopečeni minister za finance, ki očitno ne ve, kaj je pomembno za prihodnost naroda in države, drzne predlagati, ne samo podaljšanje veljavnosti omejevalnih ukrepov, ampak nekatere celo bolj drastične in grobe kot so bili uvedeni v času največje finančne krize. Zato mame in očetje širom Slovenije pozivamo predsednika vlade Marjana Šarca, da nemudoma ustavi nadaljnje načrtovanje zmanjševanja sredstev za otroke v času, ko na mnogih drugih področjih načrtuje velika povečanja izdatkov, ter da resno premisli o odslovitvi ministra za finance Andreja Bertonclja, ter tako pokaže, da vsaj on ve, kaj so razvojne prioritete našega naroda in države,« je povedal Merše.

Ostro nasprotovanje posegom na področju socialne in družinske politike so že včeraj izrazili v NSi, v Študentski organizaciji Slovenije in Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Kot so opozorili, so napovedani ukrepi v nasprotju z vsemi zavezami nove vlade, da bo poskrbela za najbolj ranljive skupine. Za sestanek s Šarcem je medtem zaprosil predsednik Stranke Gibanje za otroke in družine Aleš Primc, ki je na Twiterju zapisal: »Če je karkoli od tega res, bo upor. Vlada bi narodu, ki izumira, uničila še zadnjo bilko upanja - slovenske družine."

Ne spreglejte: