Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
NLB (foto: Nika Gorenc)
NLB

NLB znova tudi v zasebnih rokah

Politika | 14.11.2018, 13:07 Petra Stopar

Delnice Nove ljubljanske banke so z današnjim dnem začele kotirati na borzah v Ljubljani in Londonu. S tem se je končala prodaja 65 odstotkov naše največje banke, v kateri pa je država ohranila nadzorni delež. Slovenija je tako izpolnila del zavez do Evropske komisije, ki jih je dala ob dodelitvi državne pomoči banki leta 2013. Do konca naslednjega leta mora država prodati še 10 odstotkov banke. Z današnjo uvrstitvijo na borzo so za NLB odpadle nekatere omejitve, kot so čezmejno poslovanje in nekatere cenovne omejitve. Ostajajo pa še prepovedi prevzemov, agresivnega oglaševanja in lizinških poslov.

Po zgodbi o delni privatizaciji z belgijsko KBC je NLB zdaj po izpeljanem postopku prve javne ponudbe delnic v pretežno razpršeni zasebni lasti. Ob 9.10 je predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak v prostorih Ljubljanske borze z zvonjenjem naznanil začetek trgovanja in dejal, da NLB tudi po prodaji ostaja slovenska bančna skupina: »Glava in srce te institucije in skupine ostaja v Ljubljani. Mi smo tisti, ki kreiramo strategijo, sprejemamo dnevne poslovne odločitve in absolutno vplivamo tudi na razvoj okolja v tej regiji.« V njej želi banka postati prva v regiji z mednarodnimi profesionalnimi standardi. Kot je dodal, se NLB sedaj odpirajo nova obzorja: »Zadihali bomo s polnimi pljuči, saj smo bili pet let zelo omejeni pri svojem poslovanju.« NLB namreč bremenijo omejevalni ukrepi, da zaradi prejema državne pomoči ne bi imela konkurenčne prednosti pred tekmeci. Sedaj se odpravljajo nekatere omejitve, ko bo država prodala preostanek, pa vse.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja verjame, da bo opravljena prva transakcija pozitivno prispevala k bonitetni oceni tako banke kot države, predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec pa je izrazil zadovoljstvo, da je privatizacija po dolgem in mukotrpnem obdobju za njimi. »Seveda so nekateri danes nezadovoljni, češ da je cena nizka, da način prodaje ni bil pravi. Jaz se v to ne smem in ne morem spuščati. Nenazadnje bo pa trg zelo kmalu pokazal, koliko je NLB dejansko vredna in koliko ni,« je poudaril.

Kupnina znaša 609 milijonov evrov, v njej še ni kupnine iz stabilizacijskih delnic v višini 61 milijonov evrov, je pojasnila predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidija Glavina. »Pri tem je treba upoštevati, da so se v proračun Republike Slovenije od leta 2013 naprej, ko je bilo v NLB vloženih milijardo 551 milijonov evrov, že prilile dividende NLB v skupni vrednosti 378 milijonov evrov. Seštevek prilivov v proračun RS kaže, da je imela RS do zdaj povrnjenih skoraj milijardo evrov. Če k temu prištejemo še vrednost državnega lastniškega deleža RS v NLB in bodoče dividende iz tega naslova, vidimo, da bo vložek države v banko v celoti povrnjen,« je ocenila.

Napovedala je, da bo SDH nadaljeval prodajo še preostalih desetih odstotkov delnic do konca naslednjega leta. Do takrat bo morala banka skladno z odločitvijo Evropske komisije sprožiti tudi prodajo svojega deleža v hčerinski zavarovalnici NLB Vita. A Brodnjak upa, da bo mogoče v pogovorih s komisijo nasloviti upravičenost preostalih omejitev in zahtev in doseči njihovo odpravo.

NLB je bila v današnjem trgovanju daleč najbolj prodajana delnica na ljubljanski borzi. Po poročanju Financ se je njena vrednost ustalila pri 56,5 evra, kar je desetino nad prvotno določeno ceno, ki je bila 51,5 evra. V današnjem trgovanju je bilo sklenjenih za več kot 2 milijona evrov poslov, na borzi v Londonu pa za 8,5 milijona evrov.

Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...