Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Kozarjevi dnevi v Odrancih (foto: Stanko Skledar)
Kozarjevi dnevi v Odrancih

Že 20. Kozarjevi dnevi

Slovenija | 12.11.2018, 13:00 Marjana Debevec

Na dan rojstva Božjega služabnika Alojzija Kozarja so v telovadnici Osnovne šole v Odrancih pripravili bogato kulturno prireditev s petjem, glasbo in besedo. Zazveneli so gozdovi domači in predstavil se je tudi škofPeter Štumpf s harmoniko.

V izvedbi Kozarjevega zbora, Mladinskega zbora pod vodstvom Helene Vrbnjak, zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec, skupine Tropik in članov skupine Genial so zazvenele pesmi s Kozarjevih pohodov. Župnija Odranci namreč že od leta 2010 organizira Kozarjeve pohode po krajih njegovega otroštva in mladosti.

Za vsak pohod je bila pripravljena pesem na znano melodijo, a z besedilom, ki govori o Božjem služabniku Alojziju Kozarju in o krajih, kjer je pohod potekal. Na 20. Kozarjevih dnevih so množico udeležencev najprej navdušile te pesmi na znane melodije: En hribček bom kupil, Je bela cesta vglajena, Šumijo gozdovi domači in druge, potem pa je navdušil še posebni gost prireditve, murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je na diatonično harmoniko zaigral nekaj znanih melodij. To je bil njegov prvi javni nastop v soboški škofiji z diatonično harmoniko, saj se je kot samouk začel spoznavati s tem instrumentom šele pred kratkim.S svojim nastopom je prevzel obiskovalce, da so njegovo igranje obogatili z navdušenim petjem.

Na harmoniko je zaigral tudi škof Peter Štumpf
Na harmoniko je zaigral tudi škof Peter Štumpf © Stanko Skledar

Ob tej priložnosti je izšla deveta knjiga Zbranih del Lojzeta Kozarja Vezi in zanke, ki jo je predstavil urednik odranski župnik Lojze Kozar ml. Program sta povezovala Mateja Dominko in Rok Kolarič. Nastopajoči so ob koncu prejeli spominska darila s knjigo Vezi in zanke in nato so vsi udeleženci zapeli zadnjo kitico prve pesmi: »Še enkrat vsi zapojmo in prosimo Boga, da na oltar pripelje gospoda našega.« Ta misel je bila rdeča nit te prireditve in vsega drugega prizadevanja v župniji Odranci, kakor je ob sklepu povedala postulatorka Klavdija Dominko, ki je bila duša tudi te prireditve.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...