Ljubljana, petek, 19. april 2019, 06:33

Časnik.si: Slovenija naj Asii Bibi ponudi politično zatočišče

Asia Bibi
Foto © Radio Vatikan

Spletni medij Časnik.si slovenski vladi predlaga, naj Asii Bibi in njeni družini ponudi politično zatočišče. Republika Slovenija je namreč v času migracijske krize in v zvezi z migracijsko politiko Evropske unije pokazala, da je solidarna država in odprta družba. Prek katoliških misijonarjev pomemben del slovenske družbe že desetletja podpira razvoj v državah tretjega sveta. Republika Slovenija pa je tudi odločna zagovornica človekovih pravic, vključno s svobodo veroizpovedi, ter odprave smrtne kazni.

Zato predlagajo, da naša vlada ponudi zatočišče nedavno oproščeni pakistanski državljanki, ki je zaradi svojega verskega prepričanja več let preživela v zaporu in bila celo obsojena na smrtno kazen Asii Bibi. Kot smo že poročali namreč še vedno potekajo pritiski islamskih fundamentalistov, da sodišče spremeni svojo odločitev.

OBJAVLJAMO CELOTEN ČLANEK

Republika Slovenija je v času migracijske krize in v zvezi z migracijsko politiko Evropske zveze pokazala, da je solidarna država in odprta družba. Ne glede na nekatere pomisleke, ki obstajajo glede nekaterih vidikov migracijske in integracijske politike Evropske zveze in v Republiki Sloveniji vendarle obstaja široko načelno družbeno soglasje glede solidarnosti z vsemi potrebnimi pomoči.

Svojo integracijsko sposobnost je slovenska družba nenazadnje pokazala že v času nekdanje SFRJ, ko je sprejela ekonomske migrante iz drugih delov nekdanje države, svojo solidarnost pa tudi v času vojne v Bosni in Hercegovine.

Prek katoliških misijonarjev pomemben del slovenske družbe že desetletja podpira razvoj v državah tretjega sveta.

Republika Slovenija je tudi odločna zagovornica človekovih pravic, vključno s svobodo veroizpovedi, ter odprave smrtne kazni.

V luči navedenega predlagamo, da Vlada Republike Slovenije ponudi zatočišče Asii Bibi (in njeni družini), nedavno oproščeni pakistanski državljanki, ki je zaradi svojega verskega prepričanja več let preživela v zaporu in bila celo obsojena na smrtno kazen. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, pa še vedno potekajo pritiski islamskih fundamentalistov, da sodišče spremeni svojo odločitev.

Republika Slovenija bi s takšnim dejanjem potrdila svoje razumevanje človekovih pravic. Ne nazadnje bi lahko bila ta gesta dobrodošla tudi z vidika dvostranskih odnosov s Pakistanom, ki iz razumljivih razlogov niso posebej intenzivni.

S to gesto se Republika Slovenija lahko tudi simbolično oddolži za pomoč, ki jo je Pakistan nudil pred leti pri reševanju Tomaža Humarja in Roka Dečmana.

S povsem notranjega vidika pa bi takšna poteza lahko prispevala h krepitvi družbenega soglasja in nadaljnji naklonjenosti vsem, ki so resnično potrebni pomoči.

Uredništvo Časnika spletnega magazina z mero

Ne spreglejte: